Centrada gaat meer huizen aan middeninkomens verhuren

LELYSTAD • Vr 21 mei 2021 | 12:30 • Vrijdag 21 mei 2021 | 12:30

Woningbouwstichting Centrada gaat de komende jaren stapsgewijs zo'n 450 tot 500 sociale huurwoningen in Lelystad beschikbaar stellen voor mensen met een middeninkomen. Dat moet het voor deze groep gemakkelijker maken om aan een woning te komen. Dat kondigt Centrada aan in het jaarverslag.

Het gaat om woningen met een huur tussen de 750 en 950 euro, de zogeheten geliberaliseerde huurprijs. Daaraan is grote behoefte bij mensen die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning met een huur tot 750 euro, omdat ze te veel verdienen. Deze groep met middeninkomens is nu overgeleverd aan de vrije markt, die vaak veel meer vraagt.

Centrada is al mondjesmaat actief op de markt voor middeninkomens, maar wil dit vanaf dit jaar uitbreiden. Zo'n vijf procent van haar totale woningbestand, ofwel 450 tot 500 huizen, wordt aan middeninkomens beschikbaar gesteld. Dat gebeurt volgens directeur Martine Visser heel geleidelijk. "Pas als een zittende huurder een sociale huurwoning verlaat, kijken we of die woning voor de geliberaliseerde huurmarkt beschikbaar kan komen. Iemand met een middeninkomen kan die daarna gaan huren." De woningen zullen verspreid over Lelystad worden aangeboden.

Nieuwbouw compenseert afname sociale huurwoningen
Visser erkent dat het vergroten van het aanbod van huurhuizen voor middeninkomens in eerste instantie ten koste gaat van het aantal sociale huurwoningen. "Maar Centrada gaat de komende jaren circa zevenhonderd nieuwe woningen in Lelystad erbij bouwen. Daarmee blijft het aanbod aan sociale woningen in balans."

Centrada leverde vorig jaar 99 nieuwbouwwoningen op. Gepland waren er 220, maar de overige woningen zijn in aanbouw en komen dit jaar op de markt. Dit jaar werkt de woningbouwstichting aan 240 huizen, die allemaal in 2021 worden opgeleverd. Het gaat onder meer om nieuwe appartementen in de Zuiderzeewijk en woningen in de Atolwijk. Volgend jaar begint de bouw van de eerste van zeven complexen met 304 appartementen nabij het politiebureau aan De Doelen, in het gebied Campus-Midden.

Hulp bij kleiner wonen uitgebreid
Centrada gaat verder met het ondersteunen van huurders, die vanuit hun grotere woning naar iets kleiners willen verhuizen. Hiervoor is vorig jaar een proef gehouden met twintig deelnemers. Ongeveer de helft is uiteindelijk overgegaan naar een kleinere woning, terwijl de grote oude woning weer een nieuwe huurder kreeg.

"Veel mensen willen wel kleiner gaan wonen, bijvoorbeeld omdat de gezinssamenstelling is veranderd. Maar ze weten vaak niet hoe ze het moeten aanpakken. Daarom gaan we mensen hierbij helpen en kan men ons hierbij inschakelen", aldus directeur Visser.

Tegelijk breidt Centrada het project uit om woningen aan te passen, zodat ouderen langer in hun woningen kunnen blijven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel