Vattenfall wil zonnepanelen combineren met akkerbouw

ALMERE • Vr 21 mei 2021 | 18:06 • Vrijdag 21 mei 2021 | 18:06

Energiebedrijf Vattenfall wil een zonnepark aanleggen bij de A6 en A27 in Almere, waar zonnepanelen gecombineerd worden met akkerbouw. Het gaat om een pilot, waarvoor het bedrijf een vergunning heeft aangevraagd.

In het zonnepark worden rijen met dubbelzijdige zonnepanelen afgewisseld met stroken voor de akkerbouw. Daardoor worden veel minder panelen aangelegd per hectare dan gebruikelijk, maar is er wel genoeg lichtopbrengst. Zonlicht dat van de schuine kant van een zonnepaneel kaatst wordt opgevangen op de achterzijde van het paneel in de rij daarvoor. Ook gaan de panelen meedraaien met de zon om de opbrengst te maximaliseren.

De verwachting is dat het park een vermogen heeft van 0,7MWp. Omdat het om een pilotproject gaat, is nog niet te zeggen hoeveel huishoudens van stroom kunnen worden voorzien.

Het duurt acht weken voordat Vattenfall weet of het een vergunning krijgt. Daarna neemt het energieconcern een definitief besluit of het project daadwerkelijk doorgaat. Als de beslissing positief uitvalt, wordt in de winter gestart met de bouw.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel