Stichting AAP verlengt project voor bedreigde apen in Marokko

ALMERE • Za 22 mei 2021 | 9:58 • Zaterdag 22 mei 2021 | 9:58

De stichting AAP in Almere verlengt het dierenbeschermingsproject Born To Be Wild. De afgelopen drie jaar werd onder de vlag van Born To Be Wild een team scouts ingezet in een Marokkaans natuurgebied. In dit Ifrane National Park leeft zo'n tachtig procent van de nog bestaande wilde populatie berberapen. Drie jaar na het begin van het project is de populatie berberapen in het park al met 32 procent gegroeid.

In 2008 bevestigde onderzoek in het park dat er opvallend minder apen vlakbij toeristische plekken leefden. De groepen waren soms maar half zo groot als groepen op andere plekken. Dit als gevolg van stroperij, waarbij honderden jonge dieren werden geroofd om op markten toeristen te vermaken of om in Europa als huisdier verkocht te worden.

De scouts van Born To Be Wild patrouilleren dag en nacht in het Ifrane National Park, om smokkel en andere illegale activiteiten te signaleren. Ook luisteren ze naar de zorgen van de lokale fruitboeren die overlast hebben van de apen en geven ze voorlichting aan toeristen. Verder worden lessen aangeboden op scholen en krijgen lokale autoriteiten training in het succesvol in beslag nemen van onderschepte dieren.

Het afgelopen decennium was de berberaap het meest gesmokkelde levende zoogdier naar Europa. Dat zorgde al voor een vermelding op de lijst bedreigde soorten van organisaties als IUCN en CITES. De berberapen worden ook bedreigd door het verdwijnen van hun leefgebied. Ontbossing, illegale houtkap, bosbranden en afvalverbranding maken het de soort lastig om te overleven.

Stichting AAP startte het project in 2017 in samenwerking met IFAW en met steun van de Nationale Postcode Loterij. Met het voortzetten van het project wil AAP de toestroom van berberapen naar Europa nog verder afremmen. Meer informatie over het project is te vinden op de website van AAP.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel