Dronten legt bezwaren tegen Windplanblauw naast zich neer

FLEVOLAND • Wo 26 mei 2021 | 21:01 • Woensdag 26 mei 2021 | 21:01

De gemeente Dronten legt bezwaren tegen de aanleg van Windplanblauw naast zich neer. Stichting Windbrekers, die de komst van de molens wil tegenhouden, is van mening dat de bouw in strijd is met Europees recht. De vergunningen moeten volgens de stichting en 64 sympathisanten dan ook worden ingetrokken. De gemeente Dronten volgt die redenering niet.

Windplanblauw gaat bestaan uit 61 molens. Het hoogste punt dat de wieken gaan bereiken ligt op 248 meter. Om ruimte te maken voor de nieuwe molens worden bestaande exemplaren verwijderd.

Stichting Windbrekers denkt dat de nieuwe molens te veel lawaai gaan maken en de dorpskern van Swifterbant deels last kan krijgen van slagschaduw. "Ik beroep mij op twee uitspraken van het Europese Hof, waarbij vergunningen van vergelijkbare windparken nietig verklaard zijn. Onze overheden moeten zich aan die uitspraak houden", stelde de advocaat van de stichting eerder.

Onduidelijkheid
Dronten zegt dat de uitspraken van het Europese Hof alleen ingaan op een specifieke Vlaamse regeling voor windturbines. "In het arrest wordt niet ingegaan op de in Nederland geldende regelingen." Daarbij wordt wel meteen een kanttekening gemaakt.

Bij de Raad van State loopt een zaak tegen andere windmolenparken in Nederland waarbij ook gekeken wordt naar de Europese uitspraak. Mogelijk wordt daarin aan het Europese Hof van Justitie duidelijkheid gevraagd over hoe de kwestie in Nederland moet worden uitgelegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel