Proef: sneller huis voor daklozen

FLEVOLAND • Do 27 mei 2021 | 18:26 • Donderdag 27 mei 2021 | 18:26

In heel Flevoland begint dit jaar een proef met een andere manier van opvang van dak- en thuislozen. Het is de bedoeling dat zij zelfstandig gaan wonen en van daaruit worden geholpen. De gemeente, het Leger des Heils en andere hulpinstanties gaan de proef uitvoeren. In Lelystad heeft de proef tot gevolg dat op termijn de huidige opvang bij het Lelycentre gaat verdwijnen.

Het gaat om het project Housing First. Volgens Lelystadse het college van B en W is dit een belangrijke vernieuwing op het gebied van de maatschappelijke opvang, waarbij daklozen intensieve begeleiding krijgen.

Startpunt van het project is dat mensen uit hun dakloze situatie worden gehaald en weer in een huis gaan wonen. Tot nu toe belanden mensen in de noodopvang en moeten dan lang wachten voordat ze een woning krijgen toegewezen. Nu krijgen ze zo snel mogelijk een huis.
Voor de proef in Lelystad stelt woningbouwstichting Centrada negen huizen beschikbaar: zes voor alleenstaanden, drie voor gezinnen. Zij krijgen intensieve begeleiding van instanties als Kwintes en Woonzorg Flevoland.

Een huis niet voor alle daklozen een uitkomst
De gemeente erkent dat niet alle daklozen weer in een huis kunnen en willen wonen. "Dit is vooral de groep daklozen, waarbij het doel zelfstandig wonen te hoog gegrepen is, waarbij na opvang behandeling of een vorm van beschermd wonen noodzakelijk is", aldus een woordvoerder. Ook blijft er opvang nodig voor de groep blijvende zwervenden die tijdelijk onderdak nodig hebben, bijvoorbeeld in de winter.

Opvang Lelycentre voor 2025 weg
Toch is de verwachting dat er door de proef en een betere spreiding van opvangplekken bij andere instanties over Flevoland, er in Lelystad minder plekken voor dak- en thuislozen nodig zullen zijn. Het college kondigt aan dat de bestaande opvang aan het Zuiderwagenplein zal worden opgeheven. Deze opvang is in mei vorig jaar opengegaan en mag er tot uiterlijk 2025 blijven zitten, maar de gemeente verwacht dus dat hij voor die tijd sluit.

De opvang zorgde destijds voor veel protest bij omwonenden. Die verzetten zich tegen de noodopvang, die eerst elders in het Lelycentre was gevestigd. De meest oudere omwonenden waren bang voor overlast en hun veiligheid. Met een steward, de inzet van BOA's en direct actie ondernemen bij klachten is de overlast volgens de gemeente beperkt gebleven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel