Raad steggelt over nulmeting windmolens, die er vooralsnog niet komt

DRONTEN • Do 27 mei 2021 | 23:39 • Donderdag 27 mei 2021 | 23:39

Een meerderheid van de gemeenteraad van Dronten ziet een nulmeting om toekomstige geluidsoverlast van windmolens vast te stellen niet zitten. Een motie van CDA, PvdA en SP om die nulmeting wel te doen werd met dertien tegen tien stemmen afgewezen.

Binnenkort start de bouw van twee grote windparken; Groen en Blauw. Veel mensen in Dronten zijn onzeker over de komst van de grote turbines. Zij vrezen geluidsoverlast. De politieke partijen in de oppositie zeggen dat met een nulmeting het geluid van nu goed te vergelijken is met het geluid als de molens er staan. Deskundigen zouden die metingen kunnen doen.

'Liever meten, dan spijt achteraf'
Woordvoerder Willemien Wever van het CDA benadrukte dat een nulmeting nooit meer kan, als de molens er eenmaal staan. Met een nulmeting kan je vertrouwen kweken bij mensen die ongerust zijn: "Liever nu gedaan dan achteraf spijt." D66 wil ook graag de nulmeting: "Je kunt er toch bijna niet tegen zijn?”, zei Rob van de Schans van D66. Ook de SP wil het onderzoek. Peter Duvekot: "Het levert een heleboel data op. Ik wil voorkomen dat we achteraf zeggen: hadden we maar…". Volgens Suzanne Stoop van de PvdA neemt het college de gevoelens van heel veel mensen niet serieus.

'Nulmeting biedt geen enkele garantie'
Wethouder Roelof Siepel wees de gemeenteraad er op dat bij eventuele overtredingen van de geluidsnormen met een nulmeting niet kan worden opgetreden. De meting biedt volgens hem geen enkele garantie. Siepel zet liever in op mogelijkheden om later op te kunnen treden als vergunningen niet worden nageleefd. Wet- en regelgeving bieden wat dat betreft volgens hem voldoende mogelijkheden. Het college van burgemeester en wethouders moet op basis van nieuwe gegevens nog een besluit nemen over de nulmeting, maar staat daar nu duidelijk niet om te springen.

Dode mus
Paul Vermast van GroenLinks stemde tegen de motie omdat hij vindt dat de nulmeting te vergelijken is met een dode mus. Het lijkt goed in de richting van de verontruste burgers, maar je kunt er helemaal niets mee, aldus Vermast. Jan Ammerlaan van Leefbaar Dronten ziet de metingen ook niet zitten: "Als het niet bijdraagt aan het kunnen handhaven, dan lijkt het mij niet nodig."

Marloes Hotting (ChristenUnie) neemt pas een standpunt in als ze nadere informatie van het college tot zich heeft genomen: "Dit voorstel komt te vroeg.”

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel