Nog steeds kritiek op aangepaste plan voor Maritieme Servicehaven

FLEVOLAND • Vr 28 mei 2021 | 16:05 • Vrijdag 28 mei 2021 | 16:05

De IJsselmeervereniging heeft opnieuw vraagtekens geplaatst bij de aangepaste plannen voor de toekomstige Maritieme Servicehaven bij Urk. Ook de gemeente Urk en SwifterwinT hebben zienswijzen ingediend. Een deel van de kritiekpunten is verwerkt in een aangepast inpassingsplan, dat volgende maand ter inzage ligt.

Eind 2019 vernietigde de Raad van State het eerste inpassingsplan voor de nieuwe buitendijkse servicehaven. De zaak was aangespannen door de IJsselmeervereniging. De strengere richtlijnen rondom stikstof gooiden roet in het eten en de haven kon niet worden aangelegd. Eind maart is een gewijzigd plan ter inzage gelegd.

De provincie vertrouwde erop dat het aangepaste inpassingsplan stand zou houden en dat er met de bouw van de buitendijkse haven kon worden gestart. De bouw laat toch nog even op zich wachten omdat er nu weer zienswijzen zijn.

Wat is de kritiek?
Gemeente Urk had een aantal opmerkingen over het verkeer. De provincie heeft het plan daarop aangepast en heeft de gemeente laten weten dat het onderzoek naar een ontsluitingsweg tussen de Staartweg en de A6 is afgerond. Binnenkort wordt daarover een bestuursovereenkomst ondertekend. Het is de bedoeling dat de weg rond 2026 is aangelegd.

SwifterwinT, initiatiefnemer van Windplanblauw, had opmerkingen over de toename van schepen in het gebied waar hun windmolens gepland staan en over geluidsoverlast. Beide zienswijzen legt de provincie naast zich neer.

De IJsselmeervereniging heeft zes punten aangedragen. De meeste zienswijzen worden afgewezen, maar een verkeerd weergegeven gemeentegrens in het plan wordt hersteld. De IJsselmeervereniging zet zich al jaren in voor het IJsselmeergebied. De vereniging bestaat uit vrijwilligers die willen dat het IJsselmeer op een verantwoorde manier wordt gebruikt en dat alle waarden worden behouden.

Wanneer wordt de haven aangelegd?
Als er op het aangepaste plan geen zienswijzen binnenkomen kan het plan eind augustus worden vastgesteld en kan met de bouw van de buitendijkse servicehaven worden gestart.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel