Oeverzwaluwen dol op de polder: 1000 kuikens in één wand

BIDDINGHUIZEN • Ma 7 juni 2021 | 6:30 • Maandag 7 juni 2021 | 6:30

De oeverzwaluwwand bij Biddinghuizen is een groot succes. Dit jaar zit de wand vol, met misschien wel 1000 kuikens. Dat is opmerkelijk veel, vindt beheerder Landschapsbeheer Flevoland.

De oeverzwaluwwand is in 2005 aangelegd aan de rand van een groot recyclingbedrijf. Elk voorjaar komen zwaluwen er hun nest bouwen. De wand bestaat uit grote betonblokken met diepe gaten. In die gaten leggen de zwaluwen hun eieren. Er zijn 13 van dit soort wanden in Flevoland.

"Het ging lange tijd niet goed met de zwaluw, maar nu gaat het weer veel beter", vertelt Jan Nagel van Landschapsbeheer Flevoland. "De vogel legt de eieren normaal gesproken in steile oevers, maar die zijn er steeds minder en al helemaal niet in Flevoland. Wij bootsen die oevers na met met onze wanden. Ze vallen goed in de smaak en we zien de populatie weer toenemen."

Dit jaar zijn er opmerkelijk veel van de gaten bezet. "We kijken hoeveel gangen zijn uitgegraven en schatten dan hoeveel nesten er gebouwd zijn. Je kunt dat niet zien van buitenaf namelijk. We denken dat er dit jaar zo'n 240 nesten zijn, goed voor zo'n 1000 kuikens", vertelt Nagel.

Waarom er juist op deze plek zoveel vogels nestelen, blijft ook voor Landschapsbeheer gissen. "Ik weet niet precies waarom de plek zo populair is, maar de wand staat richting het water en er zijn poeltjes. Er zijn ook veel muggen en die vinden de zwaluwen smakelijk."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel