Bloemkwekerij legt zonnepanelen op groot waterbassin

LUTTELGEEST • Do 10 juni 2021 | 6:25 • Donderdag 10 juni 2021 | 6:25

Kwekerij Bernhard in Luttelgeest had al 35.000 zonnepanelen maar krijgt daar nog eens 5.000 nieuwe bij. En op een nogal onverwachte plek: ze komen op een groot waterbassin. Door de uitbereiding van het aantal zonnepanelen hoopt het bedrijf uiteindelijk energieneutraal te worden.

Eigenaar Bram Bernhard: "Als tuinbouwsector willen we in 2040 al energieneutraal zijn. Landelijk hoeft dat pas in 2050, maar we willen als sector graag het goede voorbeeld geven. Daarom zijn we gaan kijken wat er mogelijk is, en zonnepanelen zijn voor ons een deel van de oplossing."

Plastic vlot
Het klinkt misschien als een gevaarlijke combinatie, water en stroom. Maar alle zonnepanelen zijn geaard en komen niet direct in contact met het water. Ze liggen op een soort kunststof vlotten en zweven daardoor een halve meter boven het water. Ook zit er een plastic huls omheen. Kwekerij Bernhard is de derde kweker in Nederland die de panelen op deze manier heeft neergelegd.

Om het bedrijf energieneutraal te maken, lagen zonnepanelen voor de hand. De kwekerij mag namelijk geen windmolen middenin de polder neerzetten. Bernhard: "We hebben altijd een watertekort op de kwekerij dus door de zonnepanelen te combineren met de waterbassins hebben we een mooie oplossing voor beide problemen." In totaal gaan alle zonnepanelen per jaar zo'n 15 miljoen kilowattuur (kWh) stroom opwekken. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden gebruikt zo'n 4.000 kWh stroom per jaar.

Kassen op ledverlichting
Toch is het niet genoeg om het bedrijf helemaal energieneutraal te maken. "We zijn er nog niet helemaal, alleen hebben we niet meer ruimte voor nog meer zonnepanelen. Dus de rest van het bedrijf zal moeten gaan besparen op stroom."

Ook daar heeft het bedrijf al een slimme oplossing voor. "De belichting in de kassen zullen we omschakelen naar ledverlichting. Daarmee besparen we zoveel dat we het wel gaan halen. We zijn nu nog op zoek naar welke kleuren ledverlichting goed zijn voor de plant. Maar met een jaar of vijf denken we het voor elkaar te hebben."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel