Starters trekken van Almere en Lelystad noodgedwongen naar Noordoostpolder

FLEVOLAND • Vr 11 juni 2021 | 6:38 • Vrijdag 11 juni 2021 | 6:38

Starters uit Almere en Lelystad zoeken steeds vaker een woning in Noordoostpolder. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland langs meerdere makelaars. Volgens Ronald Vissers van Woonaccent Emmeloord is zo'n 30 procent van de geïnteresseerden in een starterswoning uit deze steden afkomstig. Het lukt de starters niet om in hun eigen woonplaats een huis te vinden, vanwege het lage aanbod en de vele overbiedingen, waardoor de verkoopprijzen stijgen.

De betaalbaarheid van woningen staat onder druk in Almere en Lelystad, blijkt uit CBS-cijfers over 2020. Een huis in Almere gaat gemiddeld voor 7 procent meer dan de vraagprijs over de toonbank. In Lelystad is de verkoopprijs 5,7 procent hoger dan wat in eerste instantie gevraagd wordt. Volgens makelaar Vissers kun je als starter in Almere en Lelystad amper nog terecht, waardoor de beginners op de woningmarkt de Ketelbrug oversteken. Door de grote vraag naar woningen is de vraagprijs ook in Noordoostpolder veranderd in een 'bieden vanaf'-prijs.

Lagere overbiedingen in NOP
Volgens Vissers moet je in Noordoostpolder rekening houden met een gemiddelde overbieding van 12.500 euro. Dat kunnen Andreas Haenen en Maaike van der Poel uit Almere aan. Haenen: "In Almere is het behoorlijk duur, in Lelystad al iets minder en hier valt het reuze mee." Het stel zocht in Dronten en Biddinghuizen naar een startershuis, maar heeft nu de zinnen gezet op de Noordoostpolder. Ze hebben hun oog laten vallen op een hoekwoning in Emmeloord. "Voor een huis als dit betaal je in Almere al gauw vier ton, met het extra wat je erbij wilt doen."

Almeerders kiezen voor betaalbaarheid en rust
Haenen en Van der Poel voelen zich Almere uitgedreven. Toch gaan ze niet met tegenzin naar de Noordoostpolder. Van der Poel: "Wij zoeken de rust een beetje op, want die stad zijn we ook een beetje zat. Alles zit wel in Almere, dus je wilt er het liefst ook zo dicht mogelijk blijven." Haenen is blij met de nabijheid van de A6 bij Emmeloord. "Het ligt dicht bij de snelweg en je komt overal makkelijk."

CDA wil meer koopappartementen in Almere
Het CDA in Almere diende vrijdag een amendement in voor meer koopappartementen tot drie ton in de stad. Volgens de partij moet dat de trek van Almeerders naar Lelystad, Dronten en Noordoostpolder tegenaan. Het CDA zegt dat het college van B&W meer huurappartementen in de vrije sector wil bouwen dan eerder gepland. Volgens de partij gaat dat ten koste van het aantal geplande koopwoningen. Het CDA erkent net als het college dat een rijtjeshuis tot drie ton in Almere niet mogelijk is vanwege de gestegen grondprijzen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel