'12,3 miljoen extra voor de Floriade is nog steeds een groot bedrag'

ALMERE • Vr 11 juni 2021 | 0:28 • Vrijdag 11 juni 2021 | 0:28

'Geschokt', 'verbijsterd', 'verschrikkelijk', 'dit is nog steeds een groot bedrag'. Zo reageren verschillende politieke partijen in de Almeerse gemeenteraad op het nieuws dat de Floriade 12,3 miljoen euro extra vraagt om het evenement mogelijk te maken. Weliswaar werd donderdagmiddag duidelijk dat er 2,7 miljoen euro minder nodig is dan eerder gedacht, de schok is er niet minder om.

Nadat de Floriade in april duidelijk maakte dat er 15 miljoen extra nodig was voor de inrichting van het terrein, zijn de boeken nog eens doorgenomen om te kijken of dit bedrag naar beneden kon.

Colette Holter van collegepartij VVD vindt de 12,3 miljoen euro waar nu op is uitgekomen nog steeds een behoorlijk bedrag. "Wij hadden dit zeker in deze mate, deze grootte niet verwacht, nee." Holter is voorstander van de Floriade en wil dat het evenement doorgaat. Wel wil zij samen met haar fractie kritisch kijken of het bedrag nog lager kan.

'Geen keuze meer'
Jan Lems van collegepartij D66 zegt niet verrast te zijn door het verzoek van de Floriade: "Wij wisten dat er nu wat extra's aankomt. Ik verwacht ook dat Almere de portemonnee moet trekken. Ik denk dat Almere daar ook niet failliet aan zal gaan. Eigenlijk hebben we natuurlijk geen keuze meer."

Oppositiepartij PVV zegt geschokt te zijn door het bedrag en denkt dat de kosten nog hoger zullen uitvallen dan tot nu toe wordt aangenomen. Toon van Dijk: "Wij hebben natuurlijk vanaf het allereerste begin gezegd, de Floriade brengt onbeheersbare kostenrisico's met zich mee. En dat zie je nu ook echt in de stukken naar voren komen. Er is totaal geen grip op de kosten."

'Bedrag is verschrikkelijk'
De SP zegt het bedrag verschrikkelijk te vinden. Volgens Hans Everhard wil het college van B en W een bedrag van 1,5 miljoen euro bezuinigen op welzijn. "En tegelijkertijd gaan we dus 12,3 miljoen extra uitgeven aan de Floriade. Ik vind dit absoluut niet meer te verkopen aan onze burgers."

Jesse Luijendijk van de Partij voor de Dieren zegt verbijsterd te zijn: "Hoe durft het college dit aan de raad voor te leggen? Er is geen geld voor de aanleg van gehandicaptenparkeerplaatsen, geen geld voor welzijn, geen geld voor aanpak van de klimaatcrisis. Maar nu kan dit college blijkbaar, zonder dekking, zomaar 12,3 miljoen aftikken. De Partij voor de Dieren vindt dit onacceptabel."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel