Europa wil opnieuw verbod onkruidverdelger Roundup

FLEVOLAND • Vr 11 juni 2021 | 11:33 • Vrijdag 11 juni 2021 | 11:33

Het Europees Parlement roept opnieuw op om de chemische stof glyfosaat te verbieden. Dat is het werkzame deel in onkruidverdelger Roundup. Flevolandse agrariërs en particulieren gebruiken dit middel. Het gebruik van Roundup is in ieder geval toegestaan tot 31 december 2022. Het Europees Parlement wil dat de Europese Commissie de licentie daarna niet meer verlengd.

Met het verbod wil Brussel de bijenpopulatie helpen. Het aantal bijen en andere bestuivers neemt af. Het Europees Parlement wil dat goed in de gaten houden en de afname stoppen. Resten van gewasbeschermingsmiddelen zouden in het leefmilieu van bijen komen. Het parlement benadrukt dat de bijen onmisbaar zijn voor het milieu en de voedselzekerheid.

Het parlement roept de lidstaten op om na te denken over alternatieven. Het plan is om landbouwers voor december 2022 te voorzien van rendabele alternatieven voor glyfosaat. Tuincentra hebben al aangekondigd om producten met glyfosaat uit de schappen te halen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel