Bouw Windplanblauw begonnen

SWIFTERBANT • Vr 11 juni 2021 | 16:09 • Vrijdag 11 juni 2021 | 16:09

Tussen Dronten en Swifterbant is begonnen met de bouw van Windplanblauw. De eerste heipaal van de eerste windmolen ging vrijdag de grond in na jaren voorbereiding.

"Dit is een trots moment", zegt Stephan de Clerck, bestuurder van Windplanblauw. "Dat we dit bereikt hebben na alle voorbereidingen die al 8 jaar lopen, om nu symbolisch de eerste paal te slaan."

In het gebied komen 61 nieuwe windmolens, met een hoogte tot 249 meter. De meeste komen op het land, maar een deel komt ook vlak voor de kust te staan. 74 bestaande windmolens worden afgebroken. Het is de verwachting dat de eerste windmolen rond september 2022 zal draaien. In 2023 moeten alle windmolens af zijn.

Aan het windpark doen meer dan 150 ondernemers en bewoners mee. "Het bijzondere is dat iedereen in het buitengebied gelijkmatig kan meedoen", vertelt De Clerck. "Iedereen krijgt exact dezelfde kans." Daar is Jacco van Liere het mee eens. Hij is eigenaar van de grond waar nu geheid wordt: "In het verleden is er hier al veel windenergie geweest. Meerdere molenlijnen. En die waren toch van een kleine groep mensen. Je kan met z’n alle eigenaar wezen van dit park. Dat je zo 15 jaar de toekomst in kan, dan is het niet meer hij of ik, maar wij."

Er is ook kritiek op het windpark. Omwonenden maken zich zorgen om geluidsoverlast en de slagschaduw van de windmolens. De gemeente Dronten legde de bezwaren onlangs naast zich neer.

Uitdaging
Er wordt pas op een later moment begonnen met de bouw van de windmolens voor de kust. "Daar zitten we nog steeds in de aanbestedingsfase omdat dat technisch veel meer uitdaging vraagt dan op het land", vertelt De Clerck. "Maar daar is nog steeds de planning om ook in 2023 de turbines te hebben geplaatst."

Dit artikel is geschreven door Maarten Groeneweg. Hij richt zich dit jaar speciaal op nieuws uit Zeewolde en Dronten voor Omroep Flevoland. Voor tips: maarten.groeneweg@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel