Celstraf geëist vanwege openzetten deur voor overvallers

ALMERE • Ma 14 juni 2021 | 19:24 • Maandag 14 juni 2021 | 19:24

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 23-jarige Almeerse tien maanden jeugddetentie, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, geëist voor medeplichtigheid aan een gewapende overval op een woning aan de Nat King Colestraat in Almere. Ze zou de daders hebben geholpen door ’s nachts de balkondeuren van het huis open te zetten, waardoor de overvallers naar binnen konden komen.

De vrouw was op de avond van 10 november 2018 met een vriendin op pad. Ze belandde in het huis van de oom en tante van de vriendin in Almere. De oom zegt in zijn aangifte dat hij midden in de nacht – het was inmiddels 11 november – gerommel bij het balkon hoorde. Voor hij het wist werd hij door een man op een bank geduwd en bedreigd met een vuurwapen. Hij is met dat wapen ook geslagen.

Schreeuwen om geld
De overvallers schreeuwden om geld, anders zou hij sterven, zo dreigden ze. Zijn jonge kinderen lagen te slapen, zijn vrouw was aan het werk. De bewoner zei steeds dat hij geen geld had. De daders hebben zijn trouwring afgerukt en haalden het hele huis overhoop op zoek naar buit.

Het nichtje van de beroofde bewoner heeft verklaard dat ze vooraf wist van de beroving. Ze zou onder druk gezet zijn om ter voorbereiding foto's te maken van het huis. Zij heeft verklaard dat haar vriendin er ook van wist.

Vrijspraak
Die ontkent op haar beurt weer. Maar op camerabeelden bij het huis is wel te zien dat ze 's nachts de balkondeur opendoet en even op de drempel stond. Volgens de Almeerse had ze frisse lucht nodig, omdat ze erg beroerd was en steeds maar aan het overgeven was. Even later hoorde ze vanaf de wc gerommel.

Ze vluchtte naar eigen zeggen uit het huis, toen ze zag dat er een overval gaande was. Ze zegt dat ze er niets mee te maken heeft gehad. Ze kan zich niet alle details herinneren omdat ze die nacht drugs gebruikt had. Het bewijs is grotendeels gebaseerd op wat haar vriendin, het nichtje van de beroofde man, verklaard heeft. Dat is volgens de advocaat van de 23-jarige onvoldoende voor een veroordeling. Hij vroeg daarom om vrijspraak.

Eerder deze maand zijn tegen drie mannen celstraffen van vier jaar geëist, en tegen het nichtje een jaar jeugddetentie, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechtbank doet in alle zaken op 30 juni uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel