Na grote brand draait fruitverwerkingsbedrijf weer op volle toeren

MARKNESSE • Di 15 juni 2021 | 15:53 • Dinsdag 15 juni 2021 | 15:53

Er wordt weer moes van appels gemaakt bij het familiebedrijf VS Apple Industries in Marknesse. Bijna twee jaar geleden brandde het fruitverwerkingsbedrijf tot de grond toe af.

Hugo de Vente van Apple Industries herinnert zich die dinsdagavond in juli 2019 nog als de dag van gisteren. "Ik zat net thuis aan het avondeten, toen mijn vader belde dat er brand was. Onderweg kon ik de grote rookwolken al zien. Binnen 20 minuten stond het hele bedrijf in de brand en was er geen redden meer aan. Daar word je dan niet vrolijk van. We hadden hier als familie met hard werken veel opgebouwd. En in een mum van tijd is het een rokende puinhoop."

Toch ging de familie niet bij de pakken neerzitten. De knop ging snel weer om. "Er waren geen gewonden gevallen. Daar waren we dankbaar voor. We hebben een paar nachten slecht geslapen, en toen gingen we gewoon weer door. Onze klanten verwachten ook hun spullen."

Oorzaak brand nog altijd onbekend
Bij het bedrijf in Marknesse worden appels en ander fruit verwerkt tot moes en compote voor industriële bakkerijen. Een deel van de productie werd tijdelijk opgevangen door een Pools bedrijf. Ondanks uitgebreid onderzoek door verzekeringsmaatschappijen, blijft de oorzaak van de brand een raadsel.

Apple Industries moest helemaal opnieuw worden opgebouwd. "We hebben nu wel de modernste machines en het nieuwe pand is gebouwd met de laatste snufjes op het gebied van hygiëne en energiebesparing. Van de appels gebruiken we alles. Aan het eind houden we alleen het steeltje over."

De nieuwe loods

In onze rubriek Na Het Nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel