'Vaccineren van arbeidsmigranten is moeilijker dan gedacht'

FLEVOLAND • Wo 16 juni 2021 | 6:13 • Woensdag 16 juni 2021 | 6:13

Het vaccineren van arbeidsmigranten is moeilijker dan gedacht. Dat zegt Johan Roskam van uitzendbureau Werckpost op Urk. "Je zit met mensen die nu massaal aan het werk zijn en de vraag is wanneer en op welke locatie ze een prik kunnen krijgen."

De GGD had gemeenten benaderd om met een programma te komen voor het vaccineren van arbeidsmigranten. De gemeenten zochten daarop contact met de uitzendbureaus omdat zij de arbeiders het beste kennen.

Roskam is nu in overleg met Urk en Noordoostpolder én de GGD om te kijken wat een geschikt moment is en waar de arbeidsmigranten het beste gevaccineerd kunnen worden. "Dat zal in de avond of in het weekend moeten gebeuren", zegt Roskam. Maar het wil nog niet echt vlotten met het maken van afspraken. "We zitten nog in de beginfase." Eerst moet geïnventariseerd worden wie interesse heeft in een prik en dan moet alles in gang worden gezet.

Extra kosten
Een probleem voor de uitzendbureaus zijn de extra kosten die de vaccinatie van arbeidsmigranten met zich meebrengen. "Er wordt heel veel bij ons neergelegd", zegt Roskam. "De GGD vraagt om tolken en ook het vervoer van de arbeidsmigranten naar de priklocaties moet geregeld worden. Dat kost allemaal geld. We zijn niet van plan om dat te betalen. We zijn een commercieel bedrijf." Roskam is in gesprek met de gemeenten om de kosten te delen.

Verder is het nog maar de vraag of arbeidsmigranten zich willen laten vaccineren. Roskam hoort van sommige Bulgaren dat ze daar niet positief tegenover staan. "We zullen het zien." Polen zullen zich waarschijnlijk in hun thuisland laten vaccineren. Veel van hen gaan naar huis om vakantie te vieren. Aangezien het vaccineren in Polen goed op gang is gekomen zullen ze daar naar alle verwachting hun prikken halen, verwacht Roskam.

Tussen wal en schip?
Uitzendbureau Level1 was in eerste instantie somber gestemd over het vaccineren. "We hadden het idee dat de arbeidsmigranten tussen wal en schip zouden vallen", zegt David Keetman. Maar omdat het nu op de agenda staat is hij positief gestemd. De vrees dat grote groepen arbeidsmigranten niet in aanmerking komen voor een vaccin omdat ze niet staan ingeschreven bij de gemeente, is volgens hem van de baan. Bij het uitnodigen voor een prik wordt normaal gesproken gebruik gemaakt van de Basisregistratie Personen (BRP). Keetman: "Maar wij weten waar de werknemers zich bevinden en dus is de GGD zich ervan bewust dat die inschrijving niet noodzakelijk is."

Wanneer er geprikt wordt weet Keetman niet. Keetman: "Ik verwacht dat onze arbeidsmigranten vanaf begin juli geprikt kunnen worden." Roskam van Werckpost Urk denkt ook dat de eerste arbeidsmigranten over een week of drie gevaccineerd kunnen worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel