Verbod op doden haantjes verrast broederij: "Nog niet klaar voor" 

ZEEWOLDE • Wo 16 juni 2021 | 19:35 • Woensdag 16 juni 2021 | 19:35

Pasgeboren haantjes mogen niet meer meteen worden gedood, dat heeft de Tweede Kamer dinsdagavond besloten. Het gaat in heel Nederland om zo'n 40 miljoen pasgeboren haantjes per jaar. Verbeek Broederij in Zeewolde is de grootste uitbroederij van leghennen in Nederland, en het bedrijf is verrast dat de motie is aangenomen.

"Ik denk dat dit ons allemaal wat verrast heeft, inclusief het ministerie", stelt Anton Butijn, voorzitter van de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens (COBK) en woordvoerder namens het Zeewoldense Verbeek Broederij. In Nederland worden pasgeboren haantjes gedood, omdat ze geen eieren kunnen leggen en niet geschikt zijn voor de vleesconsumptie. Dat moet stoppen, vindt de SP, en een Kamermeerderheid bleek het eens te zijn met de socialisten.

Heeft tijd nodig
Butijn heeft direct contact gezocht met het ministerie over het verbod. "Het is geen kwestie van niet willen, het is een kwestie van er technisch gewoon nog niet klaar voor zijn. Het heeft ons dan ook verrast dat deze motie aangenomen is, zeker gezien het antwoord van de minister op min of meer dezelfde Kamervragen." Minister Schouten gaf vorige maand in beantwoording op Kamervragen aan nog in gesprek te zijn met de sector over hoe om te gaan met de pasgeboren haantjes. Butijn: "Ze gaf aan dat de sector bezig is met het ontwikkelen van systemen en dat er een mogelijkheid is op het afmesten van haantjes, maar dat het allemaal tijd nodig heeft."

Butijn sluit uit dat het doden van haantjes dit jaar al voor honderd procent te voorkomen is. "Het is een complex traject en er is tijd nodig om het één en ander te ontwikkelen. Dan kun je als Kamer wel moties aannemen, maar daar verandert de wereld niet mee."

Dit is nieuws van de Lokale Omroep van Zeewolde, gemaakt door Bart Bos. Omroep Flevoland en de Lokale Omroep van Zeewolde werken het komende jaar nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen. Heb je een tip, mail dan naar bart@lokaleomroepzeewolde.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel