'Gemeente Urk dreigde niet met boetes richting horeca-ondernemers'

URK • Do 17 juni 2021 | 7:27 • Donderdag 17 juni 2021 | 7:27

De gemeente Urk heeft richting lokale horeca-ondernemers geen enkele keer gedreigd met boetes voor mogelijke overtredingen van de coronamaatregelen. Dat liet wethouder Nathanaël Middelkoop namens waarnemend burgemeester Ineke Bakker woensdagavond weten tijdens een commissievergadering. Daarin waren door de fractie Gemeentebelangen vragen gesteld over afgelopen weekend.

Toen gingen verschillende horeca-panden op zaterdagavond dicht omdat ze naar eigen zeggen gewaarschuwd waren voor strenge controles. Volgens de horeca-ondernemers zijn de huidige maatregelen door hen eigenlijk niet goed uit te voeren en te handhaven. En dat terwijl volgens hen op het industrieterrein van Urk helemaal geen regels gehanteerd worden. De jeugd zoekt elkaar daar massaal op in jeugdhonken en in illegale barren, aldus de uitbaters van de legale horeca. De controles van de gemeente voelen daarom niet eerlijk.

Volgens wethouder Middelkoop is er echter geen enkele keer gedreigd met het uitdelen van boetes. Volgens de wethouder waren controles bij de legale horeca nodig omdat het weekend ervoor te veel mensen mensen in sommige barren aanwezig waren dan momenteel toegestaan. Dit weekend bleek dat enkele gelegenheden de coronaregels goed hanteerden, en dat in enkele andere panden te veel bezoekers waren. Deze horecaondernemers besloten vervolgens uit eigen beweging dicht te gaan, omdat er anders geen rendabele stapavond meer te organiseren viel, aldus Middelkoop. Volgens hem ging dit in goed overleg en zijn er afgelopen weekend dus ook geen boetes uitgedeeld.

Het niet controleren van het industrieterrein wijst Middelkoop van de hand. Volgens hem gaan elk weekend vier controleurs op pad. De gemeente heeft in het verleden met een aantal jeugdhonken afspraken gemaakt en die vastgelegd in een convenant. Maar omdat het merendeel zich niet aan de afspraken hield, zijn die locaties gesloten. Op dit moment zijn er bij de gemeente nog maar twee jeugdhonken bekend die open mogen zijn.

Voor de rest verspreiden jongeren zich met hun vriendengroepen over het industrieterrein. Dit zijn locaties waarmee de gemeente Urk dus geen convenant heeft afgesloten. Volgens Middelkoop zijn twee panden waarin illegaal zalen werden verhuurd hierop aangesproken. Deze zalen worden nu niet meer verhuurd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel