'Nederlandse woningbouw kan leren van Almere'

ALMERE • Vr 18 juni 2021 | 16:44 • Vrijdag 18 juni 2021 | 16:44

Directeur Sjors de Vries van Ruimtevolk denkt dat de Nederlandse woningbouw wat kan leren van Almere om de krapte op de woningmarkt op te lossen. De Vries is de laatste vijf jaar ook betrokken bij het Woningbouwatelier Almere. Het is een initiatief van de gemeente en het Rijk waar bekeken wordt hoe in weinig tijd veel woningen gebouwd kunnen worden.

In Almere is volop ruimte voor vernieuwingen in de woningbouw en daar wordt druk mee geëxperimenteerd. Voorbeelden daarvan zijn tiny houses , maar ook een Wikihouse-wijk. Daar kunnen starters een eigen huurhuis bouwen.

De Vries noemt een voorbeeld waarbij in Almere Poort in drie jaar tijd, 58 sociale huurwoningen zijn gebouwd. Bewoners betalen 550 euro per maand, inclusief energie. Dat werd volgens De Vries niet voor mogelijk gehouden "maar toch is het gelukt". Dit soort projecten kunnen over heel het land worden uitgerold, zegt hij.

Langzaam
Het probleem met woningbouw zit volgens De Vries vooral in het langzame proces van een plan tot de realisatie van echte huizen. Meestal duurt het zes tot tien jaar voordat een project afgerond is. De overheid heeft nieuwe woningen nodig, daarna komt de ontwikkelaar met een idee. Dat idee moet vervolgens weer goedgekeurd worden en daarna komt het aanvragen van vergunningen om de hoek kijken.

Het proces kan veel sneller, stelt De Vries. Dat kan een ontwikkelaar voor elkaar krijgen door zelf direct met een goed plan te komen. Bij het Woningbouwatelier Almere wordt hard gewerkt om dat proces vorm te geven. Andere gemeenten kunnen die werkwijze dan kopiëren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel