Provincie grotendeels van het slot: basisregels blijven gelden

FLEVOLAND • Vr 18 juni 2021 | 19:46 • Vrijdag 18 juni 2021 | 19:46

"We zijn er bijna, maar nog niet helemaal." Dat zeiden demissionair premier Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge vrijdagavond op een persconferentie over de coronamaatregelen. Vanaf volgende week zaterdag gelden de meeste coronamaatregelen niet meer. De basisregels, zoals de anderhalvemetermaatregel, blijven voorlopig nog wel gelden.

De mondkapjesplicht vervalt vanaf 26 juni grotendeels. Die plicht geldt alleen nog op plekken waar afstand houden niet mogelijk is, zoals in het openbaar vervoer en op het vliegveld. Ook voor contactberoepen vervalt de mondkapjesplicht, omdat daar registratie en een checkgesprek verplicht blijft.

Uit de persconferentie blijkt dat vanaf 26 juni ook geen regels meer gelden voor thuisbezoek en groepen buiten. Op dit moment zijn er nog maximaal vier personen toegestaan.

Wedstrijden
Amateurwedstrijden zijn binnenkort voor iedereen weer toegankelijk. Hierbij mag publiek aanwezig zijn, maar wel op anderhalvemeter afstand van elkaar. Ook voetbal kijken kan dan weer in de cafés of terrassen.

Horeca
Alle uitgaansmogelijkheden gaan weer open op de gebruikelijke tijden. De afstandsregel blijft wel een voorwaarde en ook registratie en een checkgesprek zijn verplicht. Als de anderhalvemeter afstand niet mogelijk is, zoals in nachtclubs en discotheken, moeten bezoekers een negatieve testuitslag of een vaccinatiebewijs laten zien. Winkels, slijterijen en horeca mogen vanaf 26 juni ook weer na 22.00 uur alcohol verkopen.

Thuiswerken
Verder geven Rutte en De Jonge aan dat het advies om zoveel mogelijk thuis te werken voor een deel vervalt. Als mensen op hun werkplek voldoende afstand kunnen houden, dan mogen zij weer voor de helft van hun werktijd naar het kantoor. Wanneer afstand houden niet lukt, dan wordt geadviseerd om thuis te werken.

Net als bij de vorige versoepelingen besloot het kabinet te versnellen, omdat de situatie snel verbetert. De versoepelingen stonden eigenlijk gepland voor 30 juni.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel