Petities tegen schrappen buslijnen Swifterbant en Biddinghuizen

DRONTEN • Za 19 juni 2021 | 10:14 • Zaterdag 19 juni 2021 | 10:14

Dorpsbelangen Swifterbant is in actie gekomen tegen het schrappen van buslijn 164 die van en naar het dorp rijdt. De organisatie is een petitie gestart, omdat er vrees bestaat dat leerlingen, werknemers en inwoners die geen auto hebben in de problemen komen. In de petitie staat ook dat Dorpsbelangen Swifterbant tegen het versoberen van buslijn 146 is.

Door de coronacrisis wordt er minder gereisd met het openbaar vervoer. Daarom heeft de provincie van het Rijk de opdracht gekregen om het ov vanaf 1 januari 2022 te versoberen. Eerder kwam de politiek in Dronten hier al tegen in verzet. Volgens wethouder Irene Korting wordt haar gemeente het hardst getroffen door het schrappen van busritten in Flevoland. Zij noemde de lijnen 21 en 22, maar ook 163, 164, 146 en 147. "En dat betekent voor Dronten een kaalslag die voor het college van B en W onacceptabel is", zei Korting.

Ook voor dorpsbelangen Swifterbant zijn de plannen een groot probleem. "We zijn een dorpje dat ver ligt van alle plaatsen waar ‘het’ gebeurt en waar de faciliteiten zijn die we nodig hebben”, aldus Nobel, „Er zijn ontzettend veel mensen die geen auto hebben. Voor die mensen is het openbaar vervoer ontzettend belangrijk”, zegt Sandra Nobel van Dorpsbelangen Swifterbant.

Ook Biddinghuizen protesteert
In navolging van Swifterbant, heeft inmiddels ook Dorpsbelangen Biddinghuizen een petitie online gezet, met als doel 'de kaalslag van het openbaar vervoer in de gemeente Dronten te stoppen'.
In Biddinghuizen zegt Willem Feiken namens Dorpsbelangen: "Het is gewoon een slechte zaak om zo te beknibbelen op het openbaar vervoer. Ik snap niet dat ze daar niet wat creatiever mee om kunnen gaan.” Feiken begrijpt dat de overheid niet onbegrensd geld in het OV kan pompen: "Maar daar moet je toch slimme oplossingen voor kunnen vinden?”

"Buslijnen waarvan mensen afhankelijk zijn zomaar schrappen, dat moeten we niet doen”, vindt Feiken, "En dan hebben we het vooral over ouderen en over de schoolgaande jeugd. Niet iedereen heeft een brommertje of wil op de fiets naar Harderwijk of Dronten. Naar Dronten gaat dat nog, maar Harderwijk is 20 kilometer.” Dorpsbelangen hoopt nog op tijd te zijn om het tij te keren.

De petities zijn inmiddels een paar honderd keer ondertekend. De resultaten gaan uiteindelijk naar de provincie Flevoland. Volgens Irene Korting heeft gedeputeerde Jan de Reus gezegd dat er voor Dronten een oplossing komt. Welke dat is, is niet bekend. Op 30 juni vergadert Provinciale Staten over het openbaar vervoer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel