Omstreden anti-bedelcampagne stopgezet

ALMERE • Do 24 juni 2021 | 13:27 • Donderdag 24 juni 2021 | 13:27

De gemeente Almere is gestopt met een publiekscampagne waarin mensen gevraagd werd geen geld te geven aan bedelaars. Er was veel kritiek op gekomen. De gemeente constateert nu in een verklaring op de eigen website dat: 'De campagne een te harde smaak heeft gekregen. Dat betreuren we'.

In de campagne wordt onder meer gezegd dat bedelaars hun geld in sommige gevallen direct uitgeven aan hun verslaving en dat ze dus niet geholpen zijn met geld van voorbijgangers.

Onder andere GroenLinks maakte tijdens het vragenuurtje in de raadsvergadering bezwaar. Wethouder Julius Lindenbergh zei daarop dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen de persoon die bedelt, en de actie van het bedelen zelf. "Natuurlijk moet je voor de persoon mededogen hebben, maar voor de actie van het bedelen moeten we dat als maatschappij juist niet hebben", aldus de wethouder.

Overlast
Ook burgemeester Weerwind was voorstander van de campagne omdat volgens hem bedelaars teveel overlast veroorzaken in het stadscentrum. Daarom was het volgens hem belangrijk mensen er op te wijzen dat geld geven aan bedelaars eigenlijk niet nodig is. "Dit was nodig om duidelijk te maken dat we voor dak- en thuislozen een warme maaltijd bieden, voorzieningen bieden en een inkomen. Niet iedereen maakt daar gebruik van. Maar we werken nauw samen met Kwintes en Leger des Heils om deze mensen een thuis te kunnen bieden."

Crowdfunding
Naast GroenLinks kwamen ook inwoners van Almere in het geweer tegen de campagne. Zo is donderdag een crowdfundingsactie gestart om geld op te halen voor Almeerse daklozen.

De gemeente stopt de campagne per direct. ''Als gemeente evalueren wij deze campagne en blijven we ons samen met onze partners inzetten voor kwetsbare inwoners'', staat te lezen in de verklaring op de website van de gemeente.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel