Tien windturbines gedemonteerd en verscheept naar Litouwen

DRONTEN • Za 26 juni 2021 | 20:05 • Zaterdag 26 juni 2021 | 20:05

De eerste tien 'oude' windturbines die plaats gaan maken voor Windplan Groen, zijn afgelopen week gedemonteerd. Ze worden verscheept naar Litouwen, waar ze weer stroom zullen opwekken.

Het gaat om de tien turbines die langs de Olstertocht in Biddinghuizen stonden. In het toekomstige Windplan Groen komen er acht nieuwe, grotere windturbines voor terug.

De gedemonteerde turbines waren vanaf 2002 in bedrijf, maar kunnen volgens een woordvoerder nog gerust twintig jaar draaien in Litouwen. De betonnen fundering van de turbines verhuist niet mee. Die wordt vermalen. Het beton wordt verwerkt in de verharding van toegangswegen en opstelplaatsen van het nieuwe windpark.

Verdere voortgang van Windplan Groen
Nog dit jaar wordt begonnen met de aanleg van onder meer de toegangswegen en elektriciteitskabels voor Windplan Groen. In de loop van volgend jaar begint de bouw van de eerste windturbines.

Aan een onder- en transformatorstation wordt al gewerkt. Die zijn naar verwachting volgend jaar april klaar. Voor de bouw is tussen de Hoge Vaart en het Olsterpad, ten oosten van Dronten, een toegangsweg aangelegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel