'Flevolands drinkwater niet bedreigd door boringen'

FLEVOLAND • Zo 27 juni 2021 | 19:51 • Zondag 27 juni 2021 | 19:51

De drinkwatervoorraden in Flevoland zijn goed beschermd, omdat het verboden is om bij die voorraden in de grond te boren naar aardwarmte. Dit geldt zowel voor het opsporen als winnen van aardwarmte. Gedeputeerde Staten laat dit weten in een mededeling aan Provinciale Staten.

De mededeling is gestuurd nadat bekend werd dat het Rijk de drinkwatervoorraden niet afdoende tegen de risico's van het boren naar aardwarmte beschermt. "Dat is zorgwekkend", oordeelde de Algemene Rekenkamer na onderzoek. Zij kwam tot de conclusie dat partijen die bezig zijn met drinkwater en aardwarmte niet altijd van elkaar weten waar ze mee bezig zijn.

In Flevoland is dat in een provinciale omgevingsverordening dus wel goed geregeld, zegt het college van GS. Een verkeerde uitleg daarvan, zoals pas geleden gebeurde met heipalen in Zeewolde die wel door beschermingslagen zijn geslagen, is uitgesloten. Want boren in de drinkwatergebieden is verboden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel