Bewoners azc voor de rechter in grote mensensmokkelzaak

LUTTELGEEST • Di 29 juni 2021 | 16:30 • Dinsdag 29 juni 2021 | 16:30

Een echtpaar dat woont in het asielzoekerscentrum in Luttelgeest moest zich dinsdag voor de rechter in Zwolle verantwoorden voor hun betrokkenheid bij een grote mensensmokkelzaak. Ook twee verdachten uit Zutphen en Milsbeek stonden terecht.

Het viertal zou onderdeel zijn geweest van een criminele organisatie die op grote schaal vluchtelingen hielp om via de Franse kustplaats Calais naar Dover in Engeland te reizen.

Tegen de 38-jarige vrouw uit Luttelgeest is één jaar voorwaardelijk geëist door het OM. De zaak tegen haar man (43) is nog niet volledig behandeld, omdat de voorzitter van de rechtbank gewraakt werd. De verdachten uit Zutphen en Milsbeek hoorden twee en zes jaar straf tegen zich eisen.

Boten kopen via Marktplaats
Voor de mensensmokkel zijn volgens het OM rubberboten, buitenboordmotoren, zwemvesten en peddels naar Calais gebracht. Deze spullen werden gekocht in winkels, maar ook via Marktplaats. In september vorig jaar werden bij doorzoekingen in Emmeloord en het buitengebied van Noordoostpolder onder meer een caravan, een boottrailer en voertuigen in beslag genomen.

Eén van de boten die door de Nederlanders was geleverd, is onderschept met achttien migranten aan boord. Dat terwijl het vaartuig eigenlijk maar plaats bood aan negen personen.

Het Europese justitiële samenwerkingsverband Eurojust sprak in oktober van een crimineel netwerk, dat de afgelopen jaren het leven van honderden migranten in gevaar heeft gebracht. De geleverde bootjes zouden nauwelijks zeewaardig zijn geweest. De vaartuigen moesten door de migranten zelf worden bestuurd.

Tijdens een internationale actie werden vorig jaar september behalve in Nederland ook in Engeland en Frankrijk arrestaties in de zaak verricht. De 17-jarige zoon van het echtpaar wordt ook verdacht van betrokkenheid. Hij komt vermoedelijk later voor de rechter.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel