Rechtbank: Man die twee personen aanreed deed dat niet expres

URK • Wo 30 juni 2021 | 13:04 • Woensdag 30 juni 2021 | 13:04

Een 29-jarige Urker die na een kroegbezoek twee mensen op Urk aanreed, heeft dat niet doelbewust gedaan. Tot dat oordeel komt de rechtbank in Lelystad, die de man geheel vrijsprak van poging tot doodslag of zware mishandeling. Hij probeerde slechts te vluchten en heeft in de chaos niet gezien dat er mensen voor zijn auto liepen.

De aanrijding gebeurde in de nacht van 2 maart 2019, bij een illegaal café aan de Griend. De Urker had het in de kroeg aan de stok gekregen met een plaatsgenoot, omdat hij met een meisje aan het praten was. Dat zinde de ander niet. Er volgde een woordenwisseling, waarna andere bezoekers zich tegen hem keerden.

Gevlucht
Hij vluchtte naar zijn auto, maar werd achtervolgd door een groep die zijn auto omsingelde. De belagers schopten en sloegen tegen de auto. De bestuurder wilde wegrijden, maar een andere geparkeerde auto verhinderde dat. Hij reed vervolgens over een groenstrook, waar de twee mensen zijn aangereden. Eén van hen liep een gebroken sleutelbeen en een hersenschudding op.

De man kwam er pas achter dat hij mensen had aangereden toen hij zich later die nacht in Lemmer bevond. Zijn broertje had gebeld dat er een groep bij hun ouders aan de deur was geweest om hem te zoeken. Niet veel later werd hij door de politie aangehouden. De man heeft een paar dagen vastgezeten. Naar eigen zeggen is hij direct na zijn vrijlating naar de ouders van de gewonde jongen gegaan om zijn excuus aan te bieden en uit te leggen dat hij het niet expres deed.

Taakstraf
De officier van justitie had twee weken geleden 200 uur taakstraf tegen hem geëist wegens poging tot zware mishandeling. Tijdens de zitting werd poging tot doodslag ingetrokken door het OM. De auto reed daarvoor te langzaam. De rechtbank vindt de verklaring van de verdachte over de situatie geloofwaardig en oordeelt dat er geen opzet in het spel is geweest.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel