Keti Koti viering woensdagavond live te volgen

ALMERE • Wo 30 juni 2021 | 16:34 • Woensdag 30 juni 2021 | 16:34

De Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap in Almere herdenkt woensdagavond de afschaffing van de slavernij in 1863. Dat gebeurt in het stadhuis van Almere. Vanwege de coronaregels is het een kleine bijeenkomst. Omroep Flevoland zendt de herdenking van 19.00 tot 20.00 uur live uit op televisie en internet.

De herdenking heet Keti Koti wat in het Surinaams betekent 'de ketenen verbroken'. De tot slaafgemaakten moesten na de afschaffing van de slavernij nog 10 jaar bij hun voormalig eigenaar blijven werken voordat ze echt vrij waren. De Nederlandse regering compenseerde de slaveneigenaren met 300 gulden per slaaf.

Tijdens de live uitzending zingt Charine Eyne bekend van The Voice. Ook is aanwezig de Almeerse burgemeester Franc Weerwind die vorig jaar tijdens de herdenking een indrukwekkende herinnering deelde. Hij vertelde dat hij als klein jongetje bij zijn vriendje speelde. Daar was familie uit Zuid-Afrika op visite die zich hardop afvroeg waarom er gespeeld werd met 'een zwartje'. Jörgen Raymann zou ook een toespraak houden, maar moest vanwege ziekte afzeggen. Zijn tekst wordt wel voorgelezen.

Tussen 1519 en 1867 vonden wereldwijd ruim 27.000 slaventransporten plaats. Tijdens deze reizen stierven ongeveer 3.000.000 Afrikanen. Ruim een miljoen van hen werd door Nederlanders verhandeld. Tijdens het transport ging de helft dood, en ook op de plantages stierven velen door marteling en uitbuiting. Om de slachtoffers de herdenken wordt er een minuut stilte gehouden.

De laatste jaren komt steeds meer aandacht voor het slavernijverleden van Nederland. Zo wordt ook op steeds meer plekken in het land Keti Koti gevierd. In navolging van Amsterdam, Rotterdam en Almere, is er nu ook een herdenking in Zwolle bijvoorbeeld. En daar is Anneke Dalger, de organisator van de viering in Almere, heel blij mee. "We hebben onderling een app-groep. Fijn dat we het op steeds meer plekken vieren, want het hoort niet alleen in de hoofdstad. Je wilt de geschiedenis aan iedereen vertellen en niet iedereen woont in Amsterdam. Je wilt het in je eigen plek herdenken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel