Duitsland ziet niets in verlenging Lelylijn naar Hamburg

FLEVOLAND • Do 1 juli 2021 | 12:24 • Donderdag 1 juli 2021 | 12:24

Duitsland vindt een snelle spoorlijn van Groningen naar Hamburg als verlenging van de Lelylijn niet interessant. Dat zegt de Duitse staatssecretaris van Verkeer Enak Ferlemann in een documentaire van Omrop Fryslân die dit weekeinde wordt uitgezonden. De Lelylijn zou een nieuwe verbinding moeten worden tussen Lelystad en Groningen.

Een nieuw spoor richting Hamburg en Scandinavië wordt door de voorstanders van de Lelylijn gezien als belangrijk argument om de lijn aan te leggen. De Duitse staatsecretaris geeft echter aan dat het aantal potentiële reizigers te klein is om een nieuwe lijn te exploiteren. "We hebben de route onderzocht. Onze conclusie is dat er te weinig passagiers zijn om de sneltrein rendabel te laten rijden. Groningen-Oldenburg is alleen geschikt voor een regionale spoorverbinding. Die kun je wel wat uitbreiden en verlengen tot Bremen, maar meer zit er niet in", zegt Ferlemann.

Foto: Omrop Fryslân

De Duitse bewindsman heeft geregeld overleg met zijn Nederlandse collega Stientje van Veldhoven. Ze zijn het er over eens dat de lijn wel uit moet kunnen. Ferlemann vindt een verbinding vanuit Scandinavië naar Nederland over Hamburg en Groningen niet logisch. Volgens hem zijn Hannover of Osnabrück eerder in beeld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel