Man opgepakt voor oplichting 81-jarige Emmeloorder

EMMELOORD • Do 1 juli 2021 | 14:52 • Donderdag 1 juli 2021 | 14:52

Een 24-jarige man uit Velp is aangehouden voor oplichting van onder meer een 81-jarige inwoner van Emmeloord. Hij werd het slachtoffer van phishing, een methode om mensen naar een nepwebsite te lokken waar criminelen vervolgens hun slag slaan.

De Emmeloorder kreeg volgens de politie in december vorig jaar een sms'je waarvan hij dacht dat het afkomstig was van een postbedrijf. Hij moest volgens het bericht nog verzendkosten betalen. De man volgde de link en werd vervolgens voor 10.000 euro opgelicht. De politie deed onderzoek naar de zaak en kwam in het samenwerking met het Cybercrimeteam Midden-Nederland de inwoner van Velp op het spoor.

Doorzoeking
De verdachte werd op 22 juni in zijn woning aangehouden. Bij de doorzoeking zijn meerdere telefoons en de laptop van de verdachte in beslag genomen. Uit deze telefoons blijkt dat de verdachte zeer actief was in deze digitale vorm van criminaliteit. Bij de doorzoeking werd tevens een bedrag van ongeveer 15.000 euro aan cryptovaluta in beslag genomen.

Waarschuwing
De politie waarschuwt voor phishing. Deze vindt meestal plaats via e-mail, WhatsApp en sms. Slachtoffers worden bijvoorbeeld naar een valse website gelokt waar ze vervolgens hun bank- of andere inloggegevens prijsgeven. Of ze maken geld over naar een fraudeur die zich voordoet als familielid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel