Eigenaren IBA's in Oosterwold mogen nog twee jaar oefenen

ALMERE • Za 3 juli 2021 | 19:18 • Zaterdag 3 juli 2021 | 19:18

Bewoners van de wijk Oosterwold in Almere krijgen nog twee jaar de tijd om ervoor te zorgen dat hun huishoudelijk afvalwater goed gezuiverd wordt. Ze moeten dan wel meedoen met een verbetertraject. Hebben ze de zuivering van hun afvalwater daarna nog steeds niet op orde, dan grijpt Waterschap Zuiderzeeland in en worden er boetes uitgedeeld. Wijkbewoners die niet meewerken aan het verbetertraject, lopen de kans al eerder een boete te krijgen.

Omdat in Oosterwold geen riool ligt, moeten bewoners het water uit hun wc, gootsteen, douche en wasmachine zelf zuiveren, voordat het in de sloot belandt. Dat gebeurt met zogeheten IBA-systemen. IBA staat daarbij voor Individuele Behandeling Afvalwater.

Uit metingen van het waterschap blijkt dat dat op veel plekken nog steeds niet goed gebeurt. Er komt daardoor nog te veel verontreinigd water in de sloot terecht. Inmiddels is wel besloten om alsnog riool in het gebied aan te leggen. Het waterschap hoopt dat de bewoners zich daarop laten aansluiten. Ook wordt gekeken naar gezamenlijke IBA's, om zo het probleem deels op te lossen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel