Boete, werkstraf en rijontzegging voor omverrijden fietsers met speed pedelec

ALMERE • Ma 5 juli 2021 | 15:57 • Maandag 5 juli 2021 | 15:57

Een 54-jarige Almeerder is maandag veroordeeld voor het omverrijden van twee oudere fietssters in de polder bij Eemnes. Dat deed de man met een speed pedelec, een snelle elektrische fiets. De man krijgt een boete van 1.000 euro, een werkstraf van 100 uur en een rijontzegging van 31 maanden. Daarvan is 15 maanden voorwaardelijk.

De Almeerder fietste op 16 september op een polderweg met zijn speed pedelec met een snelheid van 40 kilometer per uur tussen twee fietssters door. Dat deed hij zonder vaart te minderen. De vrouwen kwamen daarbij ten val. Een 67-jarige vrouw moest in kritieke toestand in het ziekenhuis worden opgenomen en lag twee dagen in coma. Ze heeft volgens de officier van justitie aan het ongeval blijvend hersenletsel overgehouden en is aan een oog blind geraakt.

'Kon niet meer remmen'
De verdachte betreurde in de rechtszaal zijn beslissing om geen vaart te minderen, maar hij meende ook geen andere keuze te hebben gehad dan tussen de vrouwen door te fietsen. Ze hadden niet gereageerd op zijn getoeter en hij kon er links niet langs. "Ik kon denk ik ook niet meer remmen", aldus de verdachte. Volgens de man was de ruimte tussen de vrouwen breed genoeg en had hij ze bij het inhalen ook niet geraakt.

Niet bewust doorgereden
Ook ontkende de verdachte dat hij na het ongeval willens en wetens was doorgereden, zoals de twee vriendinnen van het 67-jarige slachtoffer hadden verklaard. Volgens de vrouwen had de man met een grijns op zijn gezicht omgekeken toen ze naar hem riepen dat hij moest stoppen. De Almeerder ontkende dat hij ze had horen roepen en ook dat hij had omgekeken. De politie was hem pas na enkele maanden op het spoor gekomen.

Schuldig
De politierechter zei echter geen reden te hebben om aan verklaringen van de twee vriendinnen te twijfelen. De rechter achtte hem daarom schuldig aan het doorrijden na een aanrijding terwijl daarbij een slachtoffer in hulpeloze toestand achterbleef. Volgens de rechter kon de man vermoeden dat er iets aan de hand was, ook omdat hij zelf bij de politie had verklaard dat het "nog maar net goed was gegaan".

Gevaarlijk
Ook vond de rechter dat de man met zijn rijgedrag gevaar op de weg had veroorzaakt. "U had in mijn optiek vaart moeten minderen", hield ze de Almeerder voor. Vanwege de "enorm gevaarlijke situatie en de ernstige gevolgen" vond ze dat de man ook een rijontzegging opgelegd moest krijgen. Ook al vertelde de man dat hij zijn rijbewijs niet kan missen voor zijn werk. Een speed pedelec wordt gezien als een bromfiets, maar door de rijontzegging mag de man voorlopig ook geen auto of ander motorvoertuig besturen.

Eis
Tegen de verdachte was 1.000 euro boete, 150 uur werkstraf en 62 maanden rijontzegging geëist.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel