Klaas Wilting geschokt over neerschieten Peter R. de Vries

ALMERE • Wo 7 juli 2021 | 0:09 • Woensdag 7 juli 2021 | 0:09

Oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting uit Almere is geschokt over het neerschieten van Peter R. de Vries. Misdaadjournalist De Vries is in Amsterdam na afloop van de uitzending van RTL Boulevard rond 19:30 uur vijf maal beschoten. Hij werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Wilting en De Vries hebben in het verleden veel met elkaar te maken gehad. Eerst professioneel, dat begon bij de ontvoering van Alfred Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer in 1983. Wilting verscheen veelvuldig in het televisieprogramma van De Vries.

Politieke partij
Later hadden ze ook politiek met elkaar te maken. In 2005 richtte De Vries, samen met oud-voorzitter van Leefbaar Nederland Jan Nagel en Wilting de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang op. De bedoeling was om in 2007 mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. De Vries heeft dat nooit gedaan, omdat uit onderzoek bleek dat er onvoldoende steun was voor zijn partij. Niet meer dan 31 procent van de ondervraagden vond de PRDV een waardevolle aanvulling op de politiek, De Vries wilde tenminste 41 procent.

Foto: ANP

Klaas Wilting zegt er nog niet bij te kunnen: "Vreselijk wat er is gebeurd, ben er kapot van." Hij hield er niet echt rekening mee dat De Vries neergeschoten zou worden, alhoewel de kans wel groot was omdat hij zich niet liet beveiligen en hij veel vijanden heeft.

'Peter wilde zich niet laten beveiligen'
Wilting vindt het niet normaal hoe druk de Dienst Beveiliging is omdat mensen beveiligd moeten worden vanwege uitspraken die ze doen. De misdaadjournalist koos er voor om niet mee te doen aan het beveiligingsprogramma, waar bijvoorbeeld zijn collega John van den Heuvel van de Telegraaf wel in zit. "Peter lost altijd zelf zijn problemen op, maar als je beveiligd wordt is de kans dat je wat overkomt wel kleiner."

Ook de deelname van De Vries aan het tv-programma RTL Boulevard verhoogt de kans op een aanslag zegt Wilting. De uitzending is live en vanaf een vaste locatie. "De gevaarzetting is groter als je meedoet aan live-programma's."

Hoe het met Peter R. de Vries gaat is niet bekend. De politie heeft drie verdachten aangehouden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel