Windmolens bij Stichtsekant komen er niet, naturistenvereniging blij

ALMERE • Wo 7 juli 2021 | 18:50 • Woensdag 7 juli 2021 | 18:50

Het plan om drie windmolens te bouwen bij bedrijventerrein Stichtsekant in Almere gaat niet door. Na een analyse van de voor- en nadelen heeft het stadsbestuur besloten om geen groen licht te geven.

Tegen de komst van de windmolens was verzet van Naturistenvereniging Chamavi. Gevreesd werd voor permanente overlast op het naastgelegen campingterrein van de vereniging. Ook bedrijven op Stichtsekant zouden de gevolgen gaan merken.

Effecten voor bedrijven te groot
Als de molens er komen betekent dit dat delen van het gebied te maken krijgen met beperkingen qua bebouwing. De windturbines zorgen namelijk voor slagschaduw en geluidsoverlast. Voor nieuwe bedrijven wordt dit een belemmering om zich dan op Stichtsekant te vestigen.

De arbeidsplaatsen die nieuwe bedrijven met zich meebrengen levert de stad volgens het college van B en W veel meer op dan de windmolens. "Wij constateren dat met een dergelijk groot verschil tussen kosten en baten de plaatsing van deze drie windmolens op Stichtsekant niet verantwoord is", zo luidt de boodschap.

Feest bij naturistenvereniging
Bij Chamavi heerst blijdschap over het besluit van de gemeente, zegt bestuurslid Patrick Beverloo: "Als het past binnen de coronaregels zit er wel een feestje aan te komen."

Toch is Beverloo voorzichtig: "In de raadsbrief staat dat het geen onomkeerbaar besluit is. Als leden van de raad de molens op de agenda willen hebben kan er een positief advies uit komen om toch mee te werken." Hij hoopt niet dat het zover komt. Zijn gasten komen voor de rust en de natuur. Die zou te veel verstoord worden door de windmolens.

Almeerse Wind legt zich niet neer bij besluit
Initiatiefnemer Coöperatieve Vereniging Almeerse Wind legt zich niet neer bij de beslissing van het stadsbestuur. De ChristenUnie heeft al aangekondigd dat ze het onderwerp na de zomervakantie op de politieke agenda wil zetten. Daar wil de partij meer horen over de afwegingen van het stadsbestuur om niet mee te werken aan de komst van de windmolens. Volgens de partij is de informatie in de raadsbrief nu te beknopt om een goede afweging te kunnen maken. Voorzitter van vereniging Almeerse Wind gaat die tijd nemen om de gemeenteraad meer informatie te geven over zijn standpunten.

'Uitdaging'
Het gevolg van het besluit is dat de ambities die Almere heeft op het gebied van duurzame energie verder onder druk komt te staan. Het wordt volgens het stadsbestuur een uitdaging om de komende jaren ruimte te vinden voor bijvoorbeeld windmolens of zonneparken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel