VVD: 'Aanleg woonwijk Pampus wordt lastig zonder Almeerse Marker Wadden'

ALMERE • Do 8 juli 2021 | 8:00 • Donderdag 8 juli 2021 | 8:00

Er moeten Marker Wadden komen voor de kust van Almere, dat is de wens van de plaatselijke VVD. Geïnspireerd door de aangemaakte eilanden bij Lelystad hoopt de VVD dat de wadden ook in Almere werkelijkheid zullen worden.

De bouw van de nieuwe woonwijk Almere Pampus wordt zonder wadden lastig, denkt raadslid Mark de Kuster. "We kunnen wel willen bouwen, maar als je alleen bouwt krijg je Amsterdam; volgepakt. Als Almeerders dat leuk hadden gevonden, hadden ze wel in Amsterdam gewoond."

Volgens het raadslid zou het aanleggen van Almeerse Marker Wadden meerdere positieve gevolgen hebben. "In Almere heb je de natuur echt binnen handbereik. We gaan natuurlijk Almere Pampus ontwikkelen, hoe gaaf is het dan dat we ook echt unieke natuur creëren."

Proefballon
Het plan voor de wadden is nog een proefballon. "In de gemeenteraad hebben we het nu over het toekomstbeeld van Almere. De vraag is wat voor een stad we zien, wij denken dat de wadden daar heel mooi inpassen."

De Kuster droomt groots: "Idealiter wordt het gebied heel groot. De hele kust langs, langs de Oostvaardersplassen tot Pampus. Helemaal tot de Marker Wadden is misschien niet realistisch, maar het zou wel mooi zijn. En dan met wat bruggetjes naar de eilanden, zodat mensen in de nieuwe wijk zo vanuit huis de natuur in kunnen."

Biodiversiteit
De oorspronkelijke Marker Wadden bij Lelystad hebben de afgelopen jaren voor een toename in de biodiversiteit gezorgd. Het gebied is onderdeel van het Nationaal Park Nieuw Land. Het hoofdeiland is per veerboot te bezoeken. Overnachten kan in een boot in de haven of in één van de vakantiehuisjes.

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Vincent Smit. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen over Almere. Voor tips: vincent.smit@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel