Marechaussee lekte ruim drie jaar lang dienstgeheimen

LELYSTAD • Do 8 juli 2021 | 20:51 • Donderdag 8 juli 2021 | 20:51

Een 31-jarige marechaussee uit Lelystad heeft toegegeven dat hij ruim drie jaar lang dienstgeheimen heeft gelekt. Dat gebeurde zowel op zijn werk in Lelystad als op Luchthaven Schiphol.

Dat werd donderdag duidelijk tijdens een zitting bij de militaire rechtbank in Arnhem. De marechaussee wordt verdacht van schending van het ambtsgeheim door uit het politiesysteem gegevens te lekken en in te breken in computers. De misdaden zouden hebben plaatsgevonden van begin 2017 tot half 2020.

De man moest donderdag voor de enkelvoudige militaire rechter verschijnen, maar die heeft de zaak doorverwezen. De verdachte moet nu verschijnen voor een meervoudige militaire kamer. Volgens de rechter was het dossier, dat uit 1100 pagina’s bestaat, te groot om in een eenvoudige zitting af te doen.

De griffier van de rechtbank had al een werkdag nodig om het dossier vluchtig door te nemen. De feiten zijn te complex en de mogelijke strafmaat te hoog om de zaak door één rechter te laten beoordelen. De meervoudige kamer bestaat uit drie rechters. Volgens het rooster kan de zaak niet eerder dan 8 november inhoudelijk worden behandeld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel