'Hoogbeveiligde Zittingslocatie moet er zo snel mogelijk komen'

LELYSTAD • Do 8 juli 2021 | 22:45 • Donderdag 8 juli 2021 | 22:45

"Er is haast bij, dus wat ons betreft wordt de nieuwe Hoogbeveiligde Zittingslocatie (HBZ) zo snel mogelijk gebouwd", dat zegt Julia Mendlik. Zij is de president van de rechtbank Midden-Nederland, waar ook Flevoland onder valt.

Het is de bedoeling dat er twee grote zittingzalen komen in die nieuwe locatie in Lelystad. Die zijn nodig omdat er landelijk een tekort is aan zalen die extra beveiligd zijn. "Er wordt landelijk gevochten om die paar locaties waar het kan. En de bunker in Amsterdam Osdorp, die barst zo ongeveer uit zijn voegen", aldus Mendlik.

Minister Dekker voor Rechtsbescherming stuurde een brief naar de Tweede Kamer waarin hij aangeeft dat Lelystad de beste locatie is om een nieuwe HBZ te realiseren. Minister Dekker zal het Rijksvastgoedbedrijf opdracht geven om de bouw projectmatig te onderzoeken. De minister komt tot dat advies na overleg met diverse vertegenwoordigers, instanties en organisaties.

'Locatie Lelystad is prima'
Dat voor de bouw van een nieuwe HBZ voor Lelystad is gekozen, komt volgens Mendlik door een aantal factoren. "Er is weinig bebouwd in de omgeving. Er is geen hoogbouw en er is weinig laagbouw. Dat levert makkelijke aanrijroutes op. Het is ook niet druk bevolkt. De penitentiaire inrichting staat er al." Verder hoeft er voor de bouw van de HBZ geen grond te worden aangekocht, want het terrein van de PI Lelystad is al in bezit van het Rijksvastgoedbedrijf.

De beoogde locatie in Lelystad

Voor de gevangenis in Lelystad betekent de komst van de nieuwe locatie dat er extra bebouwing komt op het terrein waar 'heel veel' zittingen zullen plaatsvinden. Omdat het vervoer van verdachten een risico betekent, is gekozen voor een plek waar verdachten kunnen overnachten. "Het gaat vaak om zittingen die meerdere dagen duren", zegt Mendlik. Dat houdt in dat de gevangenis in Lelystad daarop moet worden ingericht. "Binnen de muren van de gevangenis zal een extra stukje complex moeten komen waar dat mogelijk is."

Volgens de president van de rechtbank Midden-Nederland biedt het huidige terrein van de PI voldoende ruimte voor de bouw van die zittingslocatie.

Julia Mendlik

'Omwonenden krijgen niet veel last'
Mendlik verwacht dat de direct omwonenden van de penitentiaire inrichting niet heel veel extra zullen merken van de Hoogbeveiligde Zittingslocatie. "Bewoners zullen af en toe geblindeerde voertuigen zien passeren. Ze sluit niet uit dat er aparte aanrijroutes zullen worden gemaakt in de omgeving. "Het is nog te vroeg om daar met zekerheid iets over te kunnen zeggen. Dat moet allemaal nog uitgezocht worden. We zullen de komende tijd bezien wat er precies nodig is om dat allemaal zo snel mogelijk te laten bouwen."

De president van de rechtbank Midden-Nederland hoopt dat de HBZ er over 'een paar jaar' kan staan. "De grond ligt er klaar voor." De komst van de HBZ heeft geen gevolgen voor de rechtbank in Lelystad. "Die blijft gewoon staan waar die staat."

De huidige locatie van de bunker in Amsterdam. Foto: NH Nieuws

De bunker in Amsterdam Osdorp is al lange tijd aan vervanging toe. Volgens de Raad van de Rechtspraak zit het gebouw aan de grenzen van de capaciteit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel