Aantal meldingen huiselijk geweld stijgt; Veilig Thuis kan het werk niet aan

FLEVOLAND • Vr 9 juli 2021 | 8:47 • Vrijdag 9 juli 2021 | 8:47

Veilig Thuis Flevoland krijgt zoveel meldingen van huiselijk geweld en kindermishandelingen, dat sommige zaken nu te lang blijven liggen. Dat zorgt voor gevaarlijke thuissituaties, schrijft het stadsbestuur van Almere in een brief aan de gemeenteraad.

Daarnaast is het ook moeilijk om de juiste zorg in te zetten voor deze gezinnen, omdat de wachttijden daar ook oplopen. Dat zorgt voor een 'urgente situatie' bij Veilig Thuis Flevoland.

Het is niet alleen het aantal meldingen dat toeneemt, maar de situaties zijn ook ernstiger. Dat is vooral het geval in Almere en Lelystad. Veilig Thuis Flevoland heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd hierover geïnformeerd.

De gemeente Almere heeft extra geld vrijgemaakt zodat Veilig Thuis Flevoland en sociale wijkteams meer mensen kunnen aannemen en de wachtlijsten kunnen wegwerken. Dat geld is afkomstig van de coronasteunmaatregelen van het Rijk. Ook werken de medewerkers van Veilig Thuis Flevoland in de avonduren langer door.

Meer zorgen dan alleen over Veilig Thuis
Het college van burgemeester en wethouders schrijft in de brief dat er ook zorgen zijn rond de zogeheten beschermingsketen. Als de wachtlijsten bij Veilig Thuis zijn weggewerkt kunnen de wachtlijsten bij andere organisaties toenemen. Daarbij moet gedacht worden aan de Raad van de Kinderbescherming, Samen Veilig, de Blijf Groep, wijkteams, jeugdgezondheidszorg en de jeugdbescherming. Met deze partners wordt de problematiek besproken om de wachtlijsten daar niet te laten toenemen.

Of de gemeente Lelystad ook maatregelen neemt om de wachtlijsten bij Veilig Thuis Flevoland weg te werken is onbekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel