Meerdaagse festivals voorlopig van de baan, horeca moet eerder sluiten

FLEVOLAND • Vr 9 juli 2021 | 14:22 • Vrijdag 9 juli 2021 | 14:22

Organisator Mojo Concerts van Lowlands zit de komende tijd in onzekerheid of het evenement doorgaat. Meerdaagse festivals mogen voorlopig niet meer, werd bekendgemaakt tijdens de coronapersconferentie vrijdagavond. Op 13 augustus wordt besloten of de maatregelen weer van tafel kunnen. Oorzaak van de nieuwe regels is de stijging van het aantal coronabesmettingen door onder meer de deltavariant.

Lowlands wordt gehouden van 20 tot en met 22 augustus. Directeur Eric van Eerdenburg heeft nog hoop dat het feest kon doorgaan, maar is 'laaiend' over het besluit van het kabinet. Hij vindt dat festivals voor een onmogelijke opdracht worden geplaatst. Het is ook niet zeker of het festival Down The Rabbit Hole doorgaat. Dat staat op de planning in het eerstvolgende weekend na Lowlands. Q-Dance had het evenement Defqon 1 al afgelast voor dit jaar.

De horeca moet ook weer om 00.00 uur dicht. Het Testen voor Toegang stopt voor discotheken, festivals en de horeca tot in ieder geval 13 augustus. Alleen evenementen waarbij mensen op hun plek blijven zitten mogen nog wel gehouden worden. Het gaat bijvoorbeeld over bijeenkomsten in stadions, theaters en bioscopen. Voor die plekken geldt een maximum van 1000 mensen in de buitenlucht en binnen is dat 500. Hier mag testen voor Toegang nog wel. Als het evenement daarvoor kiest, mogen er meer mensen bij aanwezig zijn.

Veel besmettingen
Rutte vertelt verder dat de feestjes thuis een grote bron van besmettingen zijn. Hij roept op om dit soort feesten vooral klein en beheersbaar te houden. Aanwezigen moeten anderhalve meter afstand houden van elkaar.

Met deze maatregelen probeert het kabinet te voorkomen dat Nederlanders niet meer welkom zijn in het buitenland. Dat gebeurt wanneer Nederland de kleur donkerrood krijgt op de wereldkaart. Alle maatregelen gelden vanaf zaterdagochtend 06.00 uur. Op 13 augustus wordt opnieuw bekeken of de maatregelen weer van tafel kunnen.

"Ik lees de plannen vol ongeloof. Ik vind het echt bizar."

— Pieter Lubberts, programmamanager Fieldlab

Klap in het gezicht
De plannen van het kabinet om het festivalleven aan banden te leggen zijn "een klap in het gezicht" van Fieldlab Evenementen. Dat vertelt programmamanager Pieter Lubberts aan het ANP. Met ingang van zaterdag moeten bezoekers van festivals en andere evenementen voorlopig zitten in plaats van staan. Ook zijn er minder mensen welkom, melden Haagse bronnen.

"Ik lees de plannen vol ongeloof. Ik vind het echt bizar", vertelt Lubberts. "We hebben heel gedegen onderzoek gedaan en nu lijkt het net alsof de overheid daar niets mee doet. Het is heel pijnlijk."

Fieldlab Evenementen heeft tijdens de coronacrisis testevenementen opgezet. Daarbij werd gekeken hoe er op een veilige manier evenementen georganiseerd konden worden. Het ging bijvoorbeeld om festivals in Biddinghuizen, wedstrijden van Almere City FC en een voorstelling van cabaretier Guido Weijers.

Begrip en onbegrip
Club ANNO in Almere heeft alle begrip voor de sluiting van de clubs en grote feesten. Eigenaresse Priscilla Kroon snapt dat als daar besmettingen vandaan komen dat er iets moet gebeuren. Dat ze daardoor nu een aantal plannen moet schrappen kan ze mee leven "want het is wat het is".

Wel zegt ze te balen dat de terrassen straks weer om 00.00 uur dicht moeten. "We hebben het zwaar gehad de afgelopen anderhalf jaar. We kunnen nu eindelijk weer een beetje opstarten en omzet maken. Dat gebeurt vooral in de avond en de nacht", vertelt Kroon.

Daarom is het belangrijk dat de terrassen wel open blijven, in ieder geval tot 02.00 uur. "In de buitenlucht lijkt mij het risico op besmetting te overzien. Ik snap daarom niet zo goed waarom ook de terrassen dicht moeten vanaf 00.00 uur. We houden ons goed aan alle maatregelen en wijzen klanten daarop. Dat gaat tot nu toe prima."

Een ander probleem voor de horecaondernemer is het vinden en aannemen van personeel. Dat is na de crisis moeilijk, omdat veel mensen iets anders zijn gaan doen. Nu worden er mensen aangenomen voor bepaalde uren en straks kunnen de ondernemers dat misschien niet waarmaken door de nieuwe maatregelen.

'Openen is te snel gegaan'
Eigenaresse Saskia Jager van Café The Bottom in Emmeloord vindt het ook lastig dat haar zaak straks weer om 00.00 uur dicht moet. "Juist na die tijd begint het goed te lopen qua klanten. Mensen gaan dan uit en dat levert wat op", legt ze uit. Die omzet is hard nodig. "Er zijn al veel winkels en horecazaken failliet in het land. De tijd dat we wel open mogen, kunnen we goed gebruiken."

"Misschien hadden we het allemaal wat rustiger aan moeten doen""

— Saskia Jager, eigenaresse The Bottom

Jager verbaast zich dat alles anderhalve week geleden zo plotsklaps weer open ging. "Mondkapjes mochten af, clubs gingen weer open, vakanties mochten weer. Misschien hadden we het allemaal wat rustiger aan moeten doen", zegt jager. Het is een onzekere tijd voor haar en ze hoopt dat ze The Bottom open kan houden.

Bezorgdheid
De politiek is bezorgd over het oplopende aantal besmettingen van de afgelopen dagen. De druk op huisartsen neemt flink toe. "We zijn nog niet op die hoge beschermingsgraad en we moeten echt voorkomen dat meer mensen langdurige Covid krijgen", zei demissionair minister Grapperhaus voorafgaand aan het kabinetsberaad over eventuele aanscherpingen. De ziekenhuizen liggen nog niet vol met Covid-patiënten.

Donderdag op vrijdag zijn bijna 7000 mensen positief getest op corona. Donderdag op woensdag zijn dat zo'n 5500 geweest. 10 dagen eerder waren dat er nog zo'n 500. De stijging is zorgwekkend volgens de politiek en daarom wordt er nu pas op de plaats gemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel