Zwaarbeveiligde rechtbank zou 1 tot 1,6 hectare groot moeten worden

LELYSTAD • Za 10 juli 2021 | 13:51 • Zaterdag 10 juli 2021 | 13:51

De nieuwe hoogbeveiligde zittingslocatie (HBZ) die in Lelystad moet gaan verrijzen zou volgens de commissie hoog beveiligde zittingslocatie ten noorden van de grote rivieren tussen de 1 en 1,6 hectare grond in beslag gaan nemen. Op de beoogde locatie voor de nieuw te bouwen rechtbank is 1,7 hectare beschikbaar. Dat staat in het rapport dat de commissie schreef in opdracht van de Raad voor de rechtspraak en de minister voor Rechtsbescherming.

De grond is eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf, maar is wel verpacht tot 2025. De pacht zal moeten worden afgekocht voordat er begonnen kan worden met de bouw van de nieuwe rechtbank. De wens is om snel te beginnen met de bouw. Het was al bekend dat er minimaal twee zittingszalen moeten komen. De commissie adviseert verder om het gebouw op te bouwen uit veel verschillende compartimenten met allemaal een eigen ingang en eigen sanitair. Dit is wenselijk om bijvoorbeeld kroongetuigen en hun advocaten af te schermen. Daarnaast moet er een helikopterplatform komen.

Nieuwe cellen
In het rapport wordt ook verder in gegaan op de rol van PI Lelystad. Zo staat er te lezen dat er 16 tot 24 cellen moeten komen voor gedetineerden die terechtstaan in de nieuwe HBZ. Dit worden nieuwe cellen, ze gaan niet ten koste van de huidige capaciteit van de gevangenis in Lelystad.

Minder vervoer
De cellen zijn gewenst omdat de commissie wil dat het aantal vervoersbewegingen voor de nieuwe HBZ wordt teruggebracht. Nu worden verdachten vaak elke dag op en neer gereden naar de rechtbank. Bij zo'n transport worden gemiddeld genomen vijf voertuigen en vijftien personeelsleden ingezet. Daarom zouden de verdachten die terecht staan niet elke dag op en neer moeten rijden vanuit bijvoorbeeld de EBI in Vught, maar ook vastgezet moeten kunnen worden in de PI Lelystad. Dat is niet alleen een kostenbesparing, het is ook beter voor het milieu en minder belastend voor verdachten, zo stelt de commissie.

De aanvoer van verdachten zal via de A6 en de ring verlopen, er wordt niet door woonwijken gereden stelt de commissie.

Digitalisering
De nieuwe rechtbank moet ook een digitale slag maken. De commissie zegt dat een betere inzet van digitale middelen zorgt voor efficiënt en effectief gebruik van de nieuwe HBZ. Er staat geen openingsdatum in het advies. Wel staat er dat er een overlap is met het sluiten van de Bunker in Amsterdam-Osdorp, de Bunker zou een jaar na de bouw van de nieuwe zwaarbeveiligde rechtbank dicht moeten. Nieuwbouw in Amsterdam De Bunker is overigens de tweede keus van de commissie, mochten de plannen in Lelystad niet doorgaan. Naast Amsterdam en Lelystad was ook Zwolle een optie. Verder worden Den Haag, Almere en Schiphol genoemd als opties. Maar die zijn al in een vroeg stadium terzijde geschoven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel