Alleenstaanden gaan minder betalen voor hun afval

ALMERE • Za 10 juli 2021 | 14:55 • Zaterdag 10 juli 2021 | 14:55

Alleenstaanden in Almere gaan volgend jaar minder betalen voor hun afval dan gezinnen. Dit jaar betaalt ieder huishouden in Almere nog hetzelfde bedrag aan afvalstoffenheffing: 378 euro. Volgend jaar is dat voor alleenstaanden twintig euro minder dan voor meerpersoonshuishoudens.

Al zes jaar geleden besloot de raad dat er een eerlijker tarief moest komen. Alleen werd die discussie telkens gekoppeld aan de invoering van het diftarsysteem. Diftar is een afkorting van 'gedifferentieerde tarieven', wat betekent dat inwoners betalen naar rato van de hoeveelheid afval die ze aanbieden. Omdat de diftardiscussie nu van tafel is, wil D66 in Almere alsnog twee tarieven voor de afvalstoffenheffing; één voor eenpersoonshuishoudens en een voor meerpersoonshuishoudens.

Geen tariefsverhoging
Het voorstel werd door de gemeenteraad met een grote meerderheid aangenomen. De twintig euro verschil is een start en moet uiteindelijk toegroeien naar een verschillend tarief, waarbij alleenstaanden zo'n 85 procent betalen van wat grotere huishoudens betalen. Wel is bepaald dat de tariefsaanpassingen niet mogen leiden tot een verhoging van de afvalstoffenheffing voor meerpersoonshuishoudens.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel