Terug naar de topsportklas met Serghinio Neslo

ALMERE • Do 15 juli 2021 | 9:53 • Donderdag 15 juli 2021 | 9:53

25 jaar geleden startte de eerste topsportklas op het Echnaton in Almere. In die klas zat ook cabaretier en presentator Mo Hersi. Hij voetbalde onder meer bij Ajax en Zwarte Schapen, de voorganger van Almere City FC. Profvoetballer is hij nooit geworden, maar hebben zijn klasgenoten van destijds de top wel bereikt? Zo nee, waar ging het mis? En wat zijn hun mooiste herinneringen aan de topsportklas? Mo zocht er een aantal op.

Voetballers Serghinio Neslo en Ivar Echteld en schaatster Martine Dijkstra zijn enkele sporters die bij Mo in de klas zaten. Mo gaat met hen en anderen in gesprek over hun leven na het Echnaton. Vorige week zocht hij onder meer Hedwiges Maduro, Kenny Berkenbosch en Paul Quasten op. Die afleveringen kijk je hier terug.

Veel veranderd
Toen René Maertens de topsportklas opzette, was er nog nergens in Nederland een school waar je als topsporter terecht kon. Het Echnaton bood de kans om extra te trainen en de sportleerlingen kregen ook huiswerkbegeleiding. René moest mensen in het begin nog vaak overtuigen van de effectiviteit van zo'n klas. Inmiddels is de topsportklas een begrip op het Echnaton en kan niemand er meer omheen.

'Goede herinneringen'
Wel is er in al die jaren flink wat verbeterd. Zo zaten in het jaar van Mo Hersi alle onderwijsniveaus nog bij elkaar in één klas. Een tennisser die vwo deed, zat in dezelfde klas als een voetballer op vmbo-niveau. Dat ging niet altijd helemaal goed, zeggen verschillende oud-leerlingen. Toch hebben de meesten goede herinneringen aan hun tijd op het Echnaton.

Benieuwd naar de verhalen? In een serie van 10 afleveringen neemt Mo je mee in de succesvolle en minder succesvolle verhalen van zijn oud-klasgenoten. Vanaf maandag 5 juli elke werkdag rond 17.00 bij Omroep Flevoland op tv, website, app en YouTube. De afleveringen 1 t/m 5 kijk je hier terug. Hieronder vind je elke dag een nieuwe aflevering van deze week.

Aflevering 6. Mo zocht voetballer Ivar Echteld op. Hij heeft na het Echnaton niet meer heel hoog gevoetbald, maar zijn zoontje speelt nu in de jeugdopleiding van Ajax. Hoe vindt hij dat?

Aflevering 7. Martine Dijkstra was een van de schaatsers uit de topsportklas. Mo bezocht haar op de skeelerbaan van de Almeerse Schaatsvereniging.

Aflevering 8. Voor deze aflevering zocht Mo oud-klasgenoot Jordy van Wijk op. Hij voetbalde in de Echnaton tijd en is nog steeds actief in de voetbalwereld, bij VV Hoogezand.

Aflevering 9. Naast veel voetballers, zat ook Lucien van Zandvoort in de topsportklas. Hij deed aan atletiek. Mo ging met hem de baan op om te zien of hij het nog in zicht heeft.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel