Almeerse verdachte van moord Wiersum zwijgt

ALMERE • Ma 12 juli 2021 | 11:17 • Maandag 12 juli 2021 | 11:17

De twee mannen die worden verdacht van de moord op advocaat Derk Wiersum kiezen ervoor te zwijgen tijdens hun berechting. Dat hebben zij maandagmiddag laten weten in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol, waar het proces tegen het tweetal is begonnen. Eén van de verdachten is een Almeerder.

De start van de inhoudelijke behandeling van de zaak liep vertraging op omdat de advocaten van de verdachten wilden dat de zaak zou worden uitgesteld. De advocaten willen nog tal van getuigen horen en nader onderzoek laten doen. De rechtbank zag niets in het uitstellen van het proces tegen de verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum. De behandeling gaat daarom gewoon door.

De beveiligde rechtszaal bij Schiphol

Het Openbaar Ministerie verzet zich tegen uitstel en wil dat de strafzaak deze en volgende week doorgaat. De rechter wees de getuigenverhoren om verschillende redenen af.

Taghi
Derk Wiersum (44) werd op 18 september 2019 doodgeschoten in de buurt van zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert. Hij was een van de twee advocaten van het eerste uur van Nabil B., de veelbesproken kroongetuige in het liquidatieproces Marengo. Ridouan Taghi is daarin de hoofdverdachte.

De advocaten van de verdachten in de zaak-Wiersum, Almeerder Giërmo B.(37) en Moreno B. hadden eerder dit jaar onder anderen om Nabil B. als getuige gevraagd. Zijn gezondheidstoestand laat een verhoor momenteel niet toe, zo is gebleken. B. verklaart om die reden ook al geruime tijd niet meer in het liquidatieproces rond Ridouan Taghi, waarin hij kroongetuige is en zijn verklaringen een hoofdrol vervullen in de bewijsvoering. De raadslieden in de zaak-Wiersum willen B. horen omdat hij daags voor de moord ruzie zou hebben gehad met zijn advocaat Wiersum.

Peter R. de Vries
Jacques Taekema, advocaat van verdachte Giërmo B., had ook om een getuigenverhoor van Peter R. de Vries verzocht. De Vries werd op 6 juli in het centrum van Amsterdam neergeschoten en ligt zwaargewond in het ziekenhuis. Taekema zei dat hij het verzoek om dit verhoor handhaaft, "zolang De Vries leeft". Hij sprak daarbij de hoop uit dat De Vries volledig zal herstellen. De Vries is sinds de zomer vorig jaar adviseur en woordvoerder van kroongetuige B.

De rechtbank heeft vijf dagen voor het proces uitgetrokken. Volgens de huidige planning komt het Openbaar Ministerie woensdag met de strafeisen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel