Politie legt beslag op ruim 5 miljoen euro aan cryptovaluta

ALMERE • Di 13 juli 2021 | 14:02 • Dinsdag 13 juli 2021 | 14:02

De politie en het Openbaar Ministerie hebben vorige week in Almere voor ruim vijf miljoen euro aan cryptovaluta in beslag genomen. Dat gebeurde na een inval in een woning aan de Novemberstraat in de Seizoenenbuurt. Een echtpaar van 40 en 39 uit Almere is aangehouden als verdachten. Zij zijn inmiddels weer op vrije voeten, tot hun zaak door de rechter wordt behandeld.

Volgens de politie werd de inval gedaan op basis van informatie uit een onderzoek naar illegale medicijnhandel. Tijdens dit onderzoek dat in 2016 al plaatsvond, ontdekte de politie dat de nu opgepakte verdachten zich mogelijk schuldig hadden gemaakt aan witwassen. In de woning van het echtpaar is twee dagen gezocht naar een apparaatje dat de sleutel tot de cryptovaluta vormt. Nadat dit was gevonden, konden de cryptovaluta in beslag worden genomen.

Volgens de politie werkte het team Digitale Opsporing van de eenheid Midden-Nederland in dit onderzoek intensief samen met het team Financieel Economisch Criminaliteit (FinEC). Dit team is gespecialiseerd in onderzoek naar witwassen, fraude, afpersing en underground banking.

Flinke stappen gezet
Volgens de politie hebben Openbaar Ministerie en de opsporingsdiensten flinke stappen gezet in de aanpak van illegaal verdiend geld. Zo zijn het afgelopen jaar veel meer contant geld en cryptomunten in beslag genomen. Deze criminele winsten kunnen via strafzaken worden afgepakt en worden teruggegeven aan de slachtoffers.

Daarnaast is een recordaantal witwasdossiers bij het OM binnengekomen, dankzij betere samenwerking en informatie-uitwisseling tussen private partijen, het OM en de opsporingsdiensten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel