Prisma mag als eerste een basisschool starten in Oosterwold

ALMERE • Di 13 juli 2021 | 16:20 • Dinsdag 13 juli 2021 | 16:20

Onderwijsstichting Prisma mag als eerste een basisschool starten in het Almeerse Oosterwold. Volgend jaar moeten de deuren openen van een ecologische basisschool. Daar krijgen ruim 70 leerlingen les. De school krijgt zestien klassen en één gymlokaal. Dat hebben de gemeente en vijf onderwijsbesturen gezamenlijk besloten.

De voorkeur van ouders van schoolgaande kinderen in Oosterwold ging overigens uit naar een Vrije School. Die komt er ook, maar wel pas in 2024. Omdat bewoners in Oosterwold zelf aan zet zijn, is er door alle onderwijsbesturen en de gemeente een onderzoek gedaan naar onderwijsvoorkeuren voor ouders in de wijk. De Vrije School had de voorkeur van ruim een derde van hen, gevolgd door ecologisch en dan openbaar onderwijs.

De Vrije School heeft alleen nog geen goedkeuring van de minister om een nieuwe school te starten in Oosterwold. Die had Prisma wel. Daarom wordt die school nu als eerste gerealiseerd, gevolgd door een Vrije School.

In totaal vier of vijf scholen
Na de opening van een ecologische basisschool in 2022 en een Vrije School in 2024 is het de beurt aan de Almeerse Scholengroep (ASG) om een vestiging te openen in Oosterwold. Dat gebeurt waarschijnlijk in 2027. Daar kunnen kinderen dan openbaar onderwijs volgen.

Voor die tijd kan de ASG al wel beginnen in Oosterwold. Zij mogen dan gebruik maken van klasruimte in de andere twee schoolgebouwen van Prisma en de Vrije School.

In 2028 wil de gemeente nog een vierde schoolgebouw in de wijk gerealiseerd hebben. Welke school dat wordt, is nog niet bekend. Waarschijnlijk is er na 2028 nog een vijfde, tijdelijk schoolgebouw nodig om de piek in het aantal leerlingen op te vangen.

Bouw school heel anders in Oosterwold
De gemeente en onderwijsstichting Prisma zijn nu samen bezig met een plan voor de eerste basisschool in Oosterwold. Dat gaat er vanwege de spelregels in dit stadsdeel wel anders aan toe. Zo moet de helft van de kavel van de school gebruikt worden voor stadslandbouw. De grond waarop de school komt, wordt ook niet bouwrijp geleverd. De gemeente en Prisma moeten daar zelf voor zorgen. Ook moet er in overleg met de buren een kavelweg worden aangelegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel