Vissers willen toch meepraten over verdeling Noordzee

URK • Vr 16 juli 2021 | 6:12 • Vrijdag 16 juli 2021 | 6:12

Visserijorganisaties zijn toch bereid om mee te praten bij het overleg over de verdeling van de Noordzee. Maar dan willen ze wel af van de eerder gestelde voorwaarde dat alleen partijen aan tafel mogen zitten die instemmen met het zogeheten Noordzeeakkoord. Dat hebben de vissers in een brief aan minister Schouten laten weten. In de Noordzee vissen ook Urkers naar onder meer tong en schol.

Er zijn afspraken gemaakt over welke delen van de Noordzee aangewezen worden als natuurgebied, voor windmolenparken of visserij. Die afspraken zijn vastgelegd in het zogenoemde Noordzeeakkoord tussen de overheid, milieuorganisaties en energiebedrijven maar een deel van de visserijsector is het daar niet mee eens.

Kees van Beveren, waarnemend voorzitter van VisNed: "Er zitten natuurlijk wel wat problemen aan vast. Omdat een aantal van onze producentenorganisaties aangeven dat ze wel aan tafel willen maar ze kunnen dat Noordzeeakkoord niet ondertekenen." Toch is Van Beveren niet somber gestemd over het akkoord. "We beschouwen het als een politiek feit. Dan kan je maar beter aan tafel gaan zitten en mee doen en proberen eruit te slepen wat er nog uit te slepen valt."

Noordzeevissers zijn bang dat er straks meer visproducten geïmporteerd moeten worden van buiten de Europese Unie. Daarbij gaat in de Nederlandse visserijsector niet alleen werkgelegenheid verloren, maar ook de cultuur die verbonden is aan de eeuwenoude tradities. Dat laatste is volgens de vissers ook van grote toeristische waarde.

De grote verdeeldheid bleek onlangs nog uit het uit elkaar vallen van kottervissersorganisatie VisNed. Kottervissers op Urk willen graag actievoeren voor het behoud van visgronden, maar hun collega's aan de Noordzeekust en in Noord-Hollandse havens zijn minder bereid tot verzet en zouden de toegenomen aandacht voor het milieu meer als een gegeven beschouwen. Door het conflict hebben de vissers in alle havens behalve Urk hun lidmaatschap van VisNed opgezegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel