Scouts op zomerkamp met strenge regels

ZEEWOLDE • Wo 21 juli 2021 | 17:15 • Woensdag 21 juli 2021 | 17:15

Het scoutingterrein bij Zeewolde draait op volle toeren. Zo'n 1500 scouts uit het hele land houden er nu een zomerkamp. Door de versoepelde maatregelen mogen die weer gehouden worden. Maar door het stijgend aantal coronabesmettingen moeten de scouts zich wel aan veel regels houden.

Eén van de groepen scouts op het terrein is de scoutinggroep Tarcisius uit Ede. Het is een groepje van ongeveer 20 jongens tussen de 11 en de 15 jaar oud. De groep wordt begeleid door een aantal oudere scouts. De belangrijkste maatregel op het kamp is de 'bubble'. "Dat betekent dat de leden van Tarcisius enkel contact hebben met de leden van de eigen groep", zegt begeleider Arwen van der Leeuw. Voor dat de jongens vertrokken naar het zomerkamp hebben ze allemaal een gezondheidscheck laten doen. "Op het terrein hebben we ons eigen toilet wat we ook zelf schoonmaken. Zo willen we besmettingen zoveel mogelijk tegengaan."

Niet op bezoek
Het is niet toegestaan dat de scouts op bezoek gaan bij andere groepen op het terrein. Ze mogen het terrein ook niet af. En een bezoek aan pretpark Walibi of een bezoek aan het dorp Zeewolde zit er dit jaar niet in. De jongens in de groep laten de regels gelaten over zich heen komen. Eigenlijk merken ze er niet eens zo heel veel van. "We moeten een beetje bij elkaar blijven", zegt Sjors Borgman. Sjors snapt prima waar de beperkingen voor dienen. "Als er iemand uit de ene groep hoest, dan gaat iemand uit een andere groep ook hoesten. En die steekt dan ook weer iemand aan. Dat is niet verstandig."

Iedere groep scouts staat met de eigen tenten op een deel van het terrein. De scouts uit Ede dus ook. De eerstvolgende groep heeft de tenten tientallen meters verder op staan. In de praktijk komen de regels voor de jongens er op neer dat ze als groep een activiteit kunnen doen op het terrein. En die activiteit is van tevoren gereserveerd bij de kampleiding. Na die activiteit keren ze als groep terug naar de eigen stek. En daar blijven ze dan.

De organisatie van het zomerkamp is dit jaar voor de begeleiders soms een puzzel. "Maar we hebben overleg met de andere begeleiders en we worden bijgestaan door de kampleiding", zegt Arwen van der Leeuw. Ze beseft zich dat er geen zekerheid is dat corona door de maatregelen kansloos is. Een groep scouts uit Emmeloord raakte besmet tijdens een zomerkamp in Rotterdam. En daar werden ook strenge maatregelen gebruikt. "Dat is heel naar om te horen. En je kunt je voorstellen dat dat ook hier zomaar zou kunnen gebeuren. Maar dat is ook het risico van dit moment met de deltavariant die juist ook onder deze leeftijdsgroep zo snel rondgaat. We houden er in alles wat we doen rekening mee."

Het kamp voor de groep uit Ede duurt nog tot en met zaterdag. En dan vertrekken ze weer naar huis. En dat is veertig kilometer. Op de fiets.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel