Russische raketlancering spannend voor ruimtevaartcentrum NLR

MARKNESSE • Wo 21 juli 2021 | 18:09 • Woensdag 21 juli 2021 | 18:09

Het was een bijzonder moment voor Fennanda Doctor van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) in Marknesse woensdag: de lancering van een Russische raket. Samen met de raket ging namelijk ook een robotarm de ruimte in, op weg naar het ISS-ruimtestation. De software voor de zogeheten European Robotic Arm (ERA) is ontwikkeld in Marknesse.

Er is meer dan 25 jaar aan de robotarm gewerkt en de ontwikkeling kostte Nederland 235 miljoen euro. "Dit is enorm spannend. Ik geloof het pas als de arm echt op het ISS staat", zei Doctor vlak voor de lancering.

De robotarm is elf meter lang en is volgens Doctor te vergelijken met een 'wandelende tak'. "Dat is het unieke van deze robotarm", zegt Doctor. De robot moet helpen bij ruimtewandelingen, kan bemanningsleden naar hun werkplek tillen, materieel als een hijskraan uit het ISS halen en zelfs inspecties uitvoeren. Het duurt nog elf dagen voordat de robotarm op het ISS gemonteerd is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel