Begraafplaats raakt vol, uitbreiding is nodig

URK • Do 22 juli 2021 | 15:32 • Donderdag 22 juli 2021 | 15:32

De begraafplaats aan de Vormtweg op Urk raakt langzaamaan steeds voller. Van de circa 2.300 graven zijn er nu nog zo'n negentig beschikbaar. Volgens beheerder Maarten Hakvoort kan Urk daarmee nog ongeveer twee jaar vooruit. Uitbreiding van de begraafplaats is dan de enige optie om daar in de toekomst nog te kunnen begraven.

De uitbreiding van de begraafplaats staat gepland op het lege terrein tussen de huidige begraafplaats en de Staartweg in. Nu is het nog een zandberg met gras waarop schapen grazen. Zand en klei van gemeentelijke bouwprojecten bij het sportpark en het industrieterrein zijn er de afgelopen vijftien jaar al gestort met het oog op een uitbreiding. De gemeenteraad van Urk bekijkt na deze zomer hoe deze nieuwe plek ingevuld gaat worden. De raad krijgt dan drie verschillende opties voorgelegd, van een sobere tot een luxere aankleding. Voor het einde van het jaar wordt een definitief akkoord verwacht. Volgend jaar mei zou de eerste fase van de uitbreiding vervolgens gereed moeten zijn.

De nieuw te realiseren uitbreiding heeft een capaciteit van 1.530 graven en 150 grafkelders, waardoor de totale uitbreiding op 1.680 graven komt. Hakvoort verwacht dat Urk daarmee de komende 15 á 20 jaar voldoende plek heeft.

De uitbreidingslocatie aan de zuidkant van de begraafplaats

Daarnaast heeft een stuk bos aan de andere kant van de begraafplaats ook al de bestemming tot begraafplaats gekregen. Dat kan na 2040 ingezet gaan worden.

Urk heeft twee begraafplaatsen en een kerkhof. Bij het Kerkje aan de Zee is het oudste kerkhof van Urk. Vanaf 1787 werden er mensen begraven. In 1954 kreeg Urk een tweede begraafplaats aan de Holkenkamp. Op deze twee locaties worden nog maar weinig overledenen ter aarde besteld. In 1974 werd begraafplaats De Vormt geopend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel