Plan: 5000 hectare voor loslopende edelherten

FLEVOLAND • Do 22 juli 2021 | 18:46 • Donderdag 22 juli 2021 | 18:46

De groep edelherten die sinds vorig jaar rondloopt bij Biddinghuizen en Zeewolde moet een leefgebied van 5.000 hectare natuurgebied toegewezen krijgen. Dat staat in het Faunabeheerplan Edelherten van de Faunabeheereenheid Flevoland. Dat plan wordt in oktober aan de provincie voorgelegd.

De groep edeheren bestaat uit 10 a 15 dieren. Waarschijnlijk zijn de herten vanuit de Veluwe via de randmeren naar Flevoland gezwommen. Landbouworganisatie LTO Noord stuurde vorig jaar juli een brandbrief naar de provincie over de dieren. De landbouwsector was bang dat de populatie in Oostelijk Flevoland zou groeien en grote schade aan landbouwgewassen zou toebrengen. Daarnaast zouden ze ziektes kunnen overbrengen en een gevaar voor de verkeersveiligheid vormen.

Omdat de edelherten waarschijnlijk van de Veluwe komen, vallen ze onder een 'beschermde inheemse diersoort'. Er mag daarom niks met de dieren gedaan worden tot de provincie een goedgekeurd beleids- en beheerplan heeft. Dat plan is nu dus opgesteld door de Faunabeheereenheid Flevoland in samenwerking met andere betrokken partijen.

Gedoogzone
In het plan staat verder dat er naast het leefgebied een gedoogzone van 500 meter breed moet worden aangewezen. In die zone kunnen de dieren vrij bewegen en zoeken naar eten. De boeren in die zone krijgen een vergoeding voor de eventuele schade die de herten aanbrengen. Als de dieren buiten de zone komen, blijft de nulstand gelden, zo staat in het plan. Dat betekent dat dieren die daar komen, afgeschoten mogen worden.

Volgens Laura Schrauwen van de Faunabeheereenheid komt er geen hek om het natuurgebied of om de gedoogzone. Dat zou niet te doen zijn. "We weten niet wat de dieren gaan doen maar we gaan het monitoren. En over 5 jaar gaan we het evalueren." Veel meer wil Schrauwen nog niet over het plan kwijt, omdat het pas in oktober met de provincie wordt besproken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel