Gemeente gaat ruimhartiger om met giften aan mensen in de bijstand

DRONTEN • Vr 23 juli 2021 | 13:59 • Vrijdag 23 juli 2021 | 13:59

Geen duizenden euro's terugbetalen als je in de bijstand zit en iemand je wat boodschappen cadeau doet. De gemeente Dronten heeft met terugwerkende kracht besloten vanaf begin dit jaar ruimhartiger om te gaan met mensen die in de bijstand zitten en incidenteel giften ontvangen.

Bijstandsgerechtigden in Dronten mogen daarom nu jaarlijks tot 1.200 euro aan spullen ontvangen zonder dat ze daardoor op hun bijstand gekort worden.

De gemeente Dronten heeft de aanpassingen doorgevoerd nadat een motie van de SP dit voorjaar met algemene stemmen werd aangenomen. In de motie werd opgeroepen de gemeente Amsterdam, Nijmegen en Arnhem te volgen in het beleid om mensen een vrijstelling te geven tot 1.200 euro. De gemeenteraad vond het niet wenselijk mensen in de bijstand 'tot achter de komma' te controleren en wilde dat de gemeente ruimhartig zou zijn.

Eind vorig jaar ontstond ophef omdat bekend werd dat een bijstandsgerechtigde uit de gemeente Wijdemeren ruim 7.000 euro moest terugbetalen. Dit omdat ze niet aan de gemeente had doorgegeven dat ze boodschappen van haar moeder ontving. Naar aanleiding van die zaak houden verschillende gemeenten hun bijstandsbeleid tegen het licht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel